som 2019
Inrikes

Allt fler definierar sig som höger i årets SOM-undersökning

Publicerad 4/10/2019
Annons

I veckan släppte Göteborgs universitet årets SOM-undersökning. Medan svenska folket har ett rekordhögt förtroende för polisen, fortsätter det ligga på låga nivåer för politiker och journalister. Politiskt tappar mitten då allt fler går högerut.

En klar majoritet av svenska folket anser att Sverige är på väg åt fel håll – 54 procent mot 24 procent som anser att den nuvarande situationen är tillfredsställande. När det gäller förtroende för samhällsinstitutioner ligger det, efter många år på minus, på noll procent för de fackliga organisationerna och på låga åtta procent för Svenska kyrkan. Lika illa är det avseende riksdagen och regeringen som ligger på nio procent vardera medan de politiska partierna får -21 procent. Dagspressen får åtta procent.

När det gäller säkerhet och demokrati oroar sig flest svenskar, 46 procent, för terrorism tätt följt av organiserad brottslighet och politisk extremism. I avdelningen välfärd och migrationsfrågor är det ökad främlingsfientlighet som oroar svenskarna mest medan ett ökat antal migranter ligger sex procentenheter bakom.

På den traditionella vänster-höger-skalan är trenden att desto fler går högerut medan mitten försvagas. 40 procent definierar sig själva idag som höger, en uppgång på fem procentenheter sedan förra mätningen, 34 procent vänster och 26 procent som varken eller.

En stor majoritet, 55 procent, vill att Sverige tar emot färre migranter. En klar majoritet, 66 procent, är även emot att införa euron i Sverige.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons