Tulsi Gabbard, kongressledamot för Demokraterna och en av partiets kandidater inför presidentvalet nästa år, fördömer i flera uttalanden arresteringen av WikiLeaks grundare Julian Assange som genomfördes i London på torsdagen. Gabbard menar att åtgärden är ämnad skrämma visselblåsare och journalister till tystnad. Det rapporterar The Hill.

På Twitter skriver Gabbard att ”arresteringen av #JulianAssange är avsedd att skicka ett meddelande till alla amerikaner och journalister: var tyst, uppför dig, håll tårna innanför linjen. Annars kommer du att få betala priset”.

Den Demokratiska presidentkandidatens kommentar kom bara timmar efter att polis in London arresterat Assange och de anklagelser nämnts som han kan komma att ställas inför rätta för i USA om han utlämnas.

Assange anklagas för att ha konspirerat för att hacka sig in i datorer i anslutning till WikiLeaks publicering av hemligstämplade dokument som den tidigare soldaten och underrättelseanalytikern Bradley Manning (numera Chelsea Manning) tillskansat sig.

Enligt anklagelserna ska Assange ha hjälpt Manning att knäcka ett lösenord till en av försvarsdepartementets datorer ansluten till ett regeringssystem där hemligstämplad information lagrades.

Underrättelsetjänstemän och lagstiftare har även kritiserat WikiLeaks agerande i samband med valet 2016, då de publicerade mängder med hackade e-postmeddelanden från det Demokratiska partiets Nationalkommitté och presidentkandidat Hillary Clintons valkampanj.

Påståenden har i USA gjorts om att ryska hackare ska ha legat bakom e-poststölderna. Assange har dock tillbakavisat kritiken mot hans aktiviteter och argumenterat att han agerat så som andra journalister skulle ha gjort genom att försöka läcka hemligstämplade dokument som kan anses vara av allmänt intresse.

LÄS MER: Julian Assange grips av brittisk polis – begärs utlämnad till USA

Gabbard är en av drygt ett dussin kandidater inför det Demokratiska partiets nominering av kandidat till presidentvalet 2020 och har en chans att då få utmana president Donald Trump och presidentämbetet.

Även Trump uttalade sig under valkampanjen 2016 positivt om WikiLeaks men har i samband med gårdagens gripande av Assange velat distansera sig till organisationen.

– Jag vet ingenting om WikiLeaks. Det är inte min grej, förklarade Trump för reportrar i Vita huset.

Assange har uppehållit sig på Ecuadors ambassad i London sedan 2012, men efter att landet i veckan drog tillbaka hans politiska asyl kunde brittisk polis ges tillträde till ambassadbyggnaden för att arrestera Assange.