Enligt uppgifter från det danska public service-bolaget Danmarks Radio bedrev den amerikanska underrättelsetjänsten NSA spionage mot svensk och dansk försvarsindustri. Detta ska man dessutom ha gjort med hjälp av dansk underrättelsetjänst.

DR har talat med flera källor med insyn i ett pågående fall med avlyssning inom den danska motsvarigheten till FRA. Bland målen som pekas ut finns Saab och Gripenprogrammet.

NSA ska ha fått tillgång till fiberoptiska kablar och ett datacenter på Amager söder om Köpenhamn varifrån man avlyssnat holländsk, norsk, fransk och tysk datatrafik samt danska politiska institutioner och svenska försvarsintressen.

Där ska man under åren 2012-2014 ha använt systemet XKeyscore som Edward Snowden 2013 avslöjade som en central funktion i NSA:s avlyssning. Programmet går igenom stora mängder data och sållar på speciella sökord som namn.

Upphandling av stridsplan

Spionaget ska ha pågått samtidigt som danska staten upphandlade nya stridsplan där Gripen fanns med i slutstriden men man till sist valde amerikanska F-35. Även om man inte har kunnat bekräfta att avlyssningen haft ett samband med affären, eller ifall någon känslig information röjts, kan det enligt experter röra sig om ekonomiska motiv.

Avlyssningen avslöjades då en anställd på den danska motsvarigheten till FRA slog larm. Först ignorerade ledningen uppgifterna men då organisationens tillsynsmyndighet fick reda på dem tillsatte man en utredning som sedermera resulterade i att fem personer i ledande ställning sparkades.