Amir Sai

Amir Sai och tillhörigheter. Foto: Polisen

Inrikes

Amir skulle hålla unga borta från kriminalitet – hotade poliser med AK-47

Publicerad 11/18/2020
Annons

En 27-årig man känd för sitt arbete i bland annat Kriminellas revansch i samhället (KRIS) har parallellt med sitt arbete att hålla unga män borta från brottslighet själv ägnat sig åt ett kriminellt leverne. Nu döms mannen för att ha försökt smita från polisen och när han stoppades ha tagit fram ett automatvapen som riktades mot poliserna.

Det var strax efter klockan 04 den 9 september i år som en polispatrull fick syn på en Volvo V70 i centrala Sundsvall och beslöt sig för att kontrollera föraren och fordonet.

LÄS ÄVEN: Kriminologer och kriminella ense: fritidsgårdar förebygger inte brott, snarare tvärtom

När patrullen signalerade stopp ökade 27-årige Amir Sai istället hastigheten markant och en jakt påbörjades i staden. Poliserna begärde förstärkning medan färden gick vid Landsvägsallén förbi Casinot och in på Heffnersvägen.

Riktade AK-47 med 30 skott

Amir körde sedan upp mot Skönberg där han tappade kontrollen över fordonet och körde av vägen. När poliserna kommer fram till fordonet kliver Amir ut med ett automatvapen av typen AK-47 Kalasjnikov, laddat med 30 skott, i händerna som han höjer och riktar mot de två polismännen.

Personbilen efter krasch. Foto: Polisen

Polisman: ”Glad att jag slapp skjuta”

Istället för att skjuta Amir på plats väntade poliserna in i det sista på att gärningsmannen skulle skjuta mot dem eller till slut lyda och lägga ned automatvapnet. När Amir till slut kastade ifrån sig vapnet på marken säkrade poliserna honom med hjälp av pepparspray.

Poliserna uppger flera gånger i avrapporteringen att de trodde att Amir skulle döda dem på platsen och var helt inställda på det.

En av polismännen upprepar hur han är ”glad att han slapp skjuta” Amir. Detta trots att Amir riktade en AK-47 mot de bägge polismännen.

Arbetade med att förebygga brottslighet

På sjukhuset uppger Amir att han övervägde att skjuta mot poliserna och då möjligen bli ihjälskjuten och därmed undgå rättegång.

I polisförhör sitter Amir inledningsvis tyst men erkänner sedan brotten. Amir säger sig inte veta om han har riktat automatvapnet mot poliserna. Men han försvarar sig med att han i sådant fall enbart tog upp det för att se till att säkringen var i. Detta för att ingen skulle skadas.

Amir är känd för sitt fleråriga engagemang inom ’Kriminellas revansch i samhället’ (KRIS) och Villa Revansch där han ska motivera och hjälpa unga män som vill bryta med kriminalitet och bygga upp ett nytt vardagsliv med arbete, aktiv fritid och ett bra socialt nätverk.

I personbilen påträffade poliserna även ett USB-minne med texten ”KRIS”. I polisförhör berättar Amir att han åkte runt med vapnet för att han ”ville tjäna lite lätta och snabba pengar vid sidan”.

Påträffade avsågat hagelgevär

Vid en husrannsakan påträffade polisen ytterligare ett vapen under en säng. Fyndet gjordes i en 51-årig kvinnas lägenhet som Amir använde. Kvinnan åtalades för grovt vapenbrott men vapnet kopplades till Amir.

Tingsrättsdomen

På måndagen meddelade Sundsvalls tingsrätt att Amir döms för grovt vapenbrott, grovt hot mot tjänsteman, grov vårdlöshet i trafik, tillgrepp av fortskaffningsmedel, narkotikabrott, rattfylleri, dopningsbrott till fängelse i tre år och åtta månader.

Vidare ska Amir betala skadestånd till poliserna, 16 950 kronor respektive 20 200 kronor. Den 51-åriga kvinnan frias från grovt vapenbrott men döms för ringa narkotikabrott och brott mot mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

LÄS ÄVEN: ’Lugna gatan’ kostar skattebetalarna tiotals miljoner per år – försörjer livsstilskriminella

Amir förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för flera vapenbrott, grov misshandel, misshandel, flera brott mot knivlagen, stöld, skadegörelse, narkotikabrott och olovlig körning.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
582Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons