amnesty-tiggare-feat

Bild: Amnesty / Samnytt.

Inrikes

Amnesty anmäler Sverige – kräver gratis vård för hitresta tiggare

Publicerad 6/22/2023
Annons

Två vänsterpolitiskt aktivistiska organisationer, Amnesty Sverige och Läkare i världen, anmäler svenska staten till Europeiska kommittén för sociala rättigheter. Man anser att de många romska hitresta tiggare som vistas olagligt i Sverige inte i tillräckligt utsträckning får vård på de svenska skattebetalarnas bekostnad.

Sverige har i likhet med flera andra EU-länder under lång tid plågats av ett omfattande hitrest tiggeri som i sitt kölvatten också dragit med sig en kraftigt ökad brottslighet. Det stora flertalet vistas illegalt i Sverige under avsevärt längre tid än vad EU:s fria rörlighet ger rätt till.

Först nu, när Sverige fått en SD-stödd borgerlig regering, väljer de vänsterorienterade organisationerna Amnesty och Läkare i världen att dra svenska staten inför rätta för att inte ge den här gruppen full tillgång till den offentligfinansierade svenska vården.

”Kränker systematiskt en utsatt grupp”

De två organisationerna säger sig ha dokumenterat över hundra fall där hitresta tiggare från Rumänien och Bulgarien inte fullt ut fått samma vård i Sverige som de skattebetalande svenskar som finansierar vården. Det hoppas man nu på att Europeiska kommittén för sociala rättigheter ska tvinga Sverige att ändra på.

– Vi menar att Sverige på ett systematiskt sätt kränker rätten till vård för en väldigt utsatt grupp, säger Anna Johansson, generalsekreterare på Amnesty Sverige, i en kommentar till media.

Saknar sjukförsäkringskort

Ett krav för att som EU-medborgare få sin vård i Sverige betald av de svenska skattebetalarna är att man kan uppvisa sitt europeiska sjukförsäkringskort. Men något sådant kort har en stor andel av de hitresta romska tiggarna inte med sig.

Enligt Amnesty beror det på att romerna utsätts för ”systematisk diskriminering” i sina hemländer. Några belägg för att så verkligen är fallet finns dock inte. Romer kan precis lika enkelt som alla andra medborgare i Rumänien och Ungern kvittera ut ett sjukförsäkringskort, men bryr sig ofta inte om att göra det.

Vill att romer undantas från krav

Nu gör Amnesty och Läkare i världen gällande att kravet på att uppvisa ett giltigt sjukförsäkringskort inte gäller för den här gruppen vårdsökande. Som romsk hitrest tiggare ska man inte behöva visa att man har rätt till gratis vård, man ska få det ändå, anser anmälarna.

Många vårdgivare tummar redan idag på kravet och låter tiggare och andra illegala får vård som de inte har rätt till. Men det finns också vårdgivare som håller på regelverket och tolkar regelverket lika för alla. Det vill Amnesty och Läkare i världen nu ändra på.

– Det är inte acceptabelt, säger Läkare i världens samordnare Joakim Månsson Bengtsson – som tidigare även varit aktiv i vänsterradikala Feministiskt initiativ – i en kommentar till media.

Tillbakavisas av regeringen

De 129 fall som de två aktivistorganisationerna lämnat in dokumentation om för att styrka sin hållning handlar om allt från förlossningar, till allmän omplåstring som de romska tiggarna fått betala själva i avsaknad av sjukförsäkringskort och papper som visar att man är i Sverige lagligt.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD håller inte med om att Sverige bryter mot några skyldigheter gentemot den här gruppen och säger i en skriftlig kommentar till SVT att alla i Sverige får den vård de har rätt till enligt gällande lagar och regler.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons