Amnesty International har beslutat beröva den ryska oppositionspolitikern Alexej Navalnyj hans status som samvetsfånge. Skälet uppges vara att Navalyj i sitt förflutna uttryckt invandringskritiska åsikter som han inte gjort avbön för.

En talesperson för den mänskliga rättighetsorganisationen i Moskva, Alexander Artemev, säger till brittiska BBC att man fallit till föga för påtryckningar om att ”avlista” Navalnyj, trots att dessa sannolikt utgör en del av ”orkestrerad kampanj” med syfte att misskreditera Putins mest högröstade kritiker och motverka Amnestys krav på dennes frigivande.

15 år gamla uttalanden

Men efter en granskning har Amnesty International ändå kommit till slutsatsen att de invandringskritiska uttalanden som Navalnyj gjorde för 15 år sedan och som nu återpublicerats av regimvänliga ryska medieaktörer ska anses utgöra hets mot folkgrupp, något som organisationen menar är oförenligt med att få status som samvetsfånge.

– Vi fick så många klagomål att vi inte kunde ignorera dem, säger Artemev till BBC.

Han förklarar samtidigt att man sedan tidigare känt till Navalnyjs invandringskritiska uttalanden men ansett dessa vara irrelevanta för den politiska förföljelse han nu utsatts för, då de uttalades för så längesedan och inte därefter har upprepats.

Men efter att Amnesty bombarderats med klagomål från vad Artemev benämner som ”så kallade bekymrade medborgare” har Amnestys generalsekretariat ändrat sig och gör nu en annan bedömning, ett beslut som Artemev enligt BBC inte personligen känner sig bekväm med.

Amnesty kritiseras

Beslutet har även väckt kritik utifrån där man menar att Amnesty låtit sig styras av rysk statspropaganda. Kritiker anser också att organisationen förlorat sin trovärdighet när man tar den här sortens politiska hänsyn i bedömningen av vem som ska få komma i åtnjutande av skydd för sina mänskliga rättigheter.

Amnesty försvarar sig med att man på 1960-talet även berövade den då fängslade Nelson Mandela dennes status som samvetsfånge, detta efter att Mandela uppmanat till våldsaktioner mot apartheid-regimen. Man hävdar också att ansträngningar ändå kommer att göras för att Navalnyj ska friges.

Överlevde giftmordsattack

Alexej Navalnyj miste närapå livet i en nervgiftsattack förra året som tros ha varit politiskt motiverad och iscensatts av Putin närstående aktörer. Han lämnade tillfälligt Ryssland men återvände efter att han återhämtat sig för att återuppta sin politiska verksamhet och greps då av polisen.

Kritiserad fängelsedom

Navalnyj avtjänar för närvarande ett fängelsestraff. Formellt har han dömts för att ha brutit mot villkoren för villkorlig frigivning men i omvärlden anses domen av många vara en bestraffning för hans oppositionella aktivism och granskning av korruptionen bland Rysslands rika och mäktiga samhällselit.

Navalnyj har i den statskontrollerade ryska mediebevakningen i samband med åtalet utmålats som nynazist, något han själv menar är ett fult försök att svartmåla honom för att minska hans politiska stöd. Att Amnesty nu berövar Navalnyj sin status som samvetsfånge ses som en framgång för Putin i att desarmera sitt politiska motstånd.