Det var på rikskonferensen Folk och Försvar i Sälen – det årliga jippot av säkerhetsetablissemanget i Sverige – som den före detta generaldirektören för Säpo samt Migrationsverket uttalade att det finns ”likheter” mellan terrorism och en demokratisk opinionsbildning som han kallade ”psykologisk krigföring”.
Anders Danielsson har varit generaldirektör för Migrationsverket under tiden för migrantkrisen 2015 samt toppchef för en rad myndigheter innan dess, inklusive Säpo. Numera är han statlig utredare för myndigheten för psykologiskt försvar som kommer att inrättas på Stefan Löfvens order.
Det officiella syftet med den nya myndigheten är att motverka och bekämpa så kallad psykologisk krigföring från främmande makt. Samhällsnytt har dock tidigare publicerat interna mejl från MSB som avslöjar att personal på myndigheten ser möjligheter att bekämpa även interna aktörer med hjälp av ett ”psykologiskt försvar”. MSB:s enhetschef Mikael Tofvesson skrev i ett mejl då:
”Min uppfattning är att oavsett ett yttre hot så medför utvecklingen av ett starkt psykologiskt försvar även många interna vinster för vår demokrati och yttrandefrihet. Det känns som att vi är på väg i rätt riktning.”
LÄS MER: MSBs interna mejl avslöjar: myndigheten förbereder antidemokratisk kupp
Under den sista dagen av konferensen i Sälen höll Anders Danielsson ett anförande i frågan. Han inledde med att förklara vad psykologisk krigföring är för något – och menade att den kan liknas vid terrorism eftersom syftet bland annat är att ”få beslutsfattarna att fatta andra beslut”:
-Vi har funderat på det så klart, och det finns likheter med terrorism och terrorlagstiftningen – där man riktar sig mot en stat… Och syftet är att så split i samhälle, att få beslutsfattarna att fatta andra beslut, att injaga fruktan, att destabilisera. Det finns likheter mellan en terrorhandling och psykologisk krigföring. Och det kan vara samma metoder – som ryktesspridning. Det är vi vana vid, det vi fick läsa i tidningen, falska nyheter osv..
Vidare i anförandet menar Danielsson att både polisen, säkerhetspolisen med andra myndigheter och media ska samverka för att ”göra något” åt påverkansförsök.
Under frågestunden får Danielsson en fråga från moderatorn om vad man ska göra med ”påverkare som finns inne i landet”. På den frågan svarar Danielsson att myndigheten för psykologiskt försvar ska verka även i fredstid och att sådana ”påverkansoperationer” befinner sig i en gråzon. Han manar till vaksamhet mot alla aktörer som framför åsikter som inte är godkända av etablissemanget:
-Vi får inte vara naiva att det hela tiden kommer från Russia Today, eller Sputnik, eller lätt identifierbara motståndare, utan det kan också vara så att vi, samhället, medier utnyttjas som duktiga idioter.
Danielsson flaggar även för en än mer omfattande censur av medier i framtiden för att täppa till möjligheterna för fri opinionsbildning:
-Om jag var medieansvarig skulle jag vara ganska glad om någon skulle knacka på dörren och tala om för mig: Du, du blir nu utsatt för någonting som är ganska allvarligt. Inte bara din tidning, ditt bolag, utan samhället, demokratin eller vad det nu kan vara. De här värdeorden jag använder som är väldigt viktiga för oss. Så skulle jag jag vara tacksam om det fanns någon, men det bygger på att vi litar på varandra.
Danielsson efterlyser mer ”öppenhet” och ”ärlighet” mellan medieapparaten och staten som ska ”lita på varandra”. Samtidigt bekymrade han sig över hur man ska kunna upprätthålla demokratiska kulisser av ett ”öppet samhälle” när repressionen tilltar.
LÄS ÄVEN: Vilket folk kommer konferensen Folk och Försvar att försvara?
Vidare tog panelen vid med att diskutera det framtida psykologiska försvaret. I panelen ingick Olof Petersson, professor emeritus i statskunskap, chefen för operativa avdelningen på MSB, förbundsordföranden för MUF Benjamin Dousa, före detta landsortsskribenten Patrik Oksanen samt SVT:s vd Hanna Stjärne – som såg ut att känna sig obekväm i detta sällskap.
Tidigare kunde Samhällsnytt avslöja att Patrik Oksanen själv bedrev påverkansoperationer tillsammans med flera vänsterextremister och personer ur säkerhetsetablissemanget för att koppla ihop högern och hotet från Ryssland.
LÄS MER: Oksanen ingick i hemlig påverkansgrupp som arbetade med att sammankoppla ryska hotet och högern
Under paneldiskussionen tog moderatorn igen upp frågan om vad man ska göra med personer som uttrycker sina åsikter i ”medier utan ansvarig utgivare, poddar på nätet, trådar, sociala influencers och så vidare.”
-Hur kommer vi åt det? Det är kanske där faran ligger mycket mer än i Hudiksvalls tidning, eller i Svenska Dagbladet, eller i Sveriges Television? frågade hon panelen.
Då förklarade Olof Petersson att det finns möjligheter att lagföra dessa element även med existerande lagstiftning:
-Då är det brottsbalken och då är det ännu enklare att fälla någon: det är uppvigling, uppror, brott mot medborgerlig frihet, högförräderi, krigsanstiftan, spioneri, obehörig befattning med hemlig uppgift, vårdslöshet med hemlig uppgift, landsförräderi, landssvek och ryktesspridning till fara för rikets säkerhet. Så vi behöver inte hitta på några nya regler, det här är noga genomtänkt, lade han till entusiastiskt.
Dessa brottsrubriceringar ska vara aktuella vid krig eller i en ”krigsliknande situation”. Förra veckan rapporterade Samhällsnytt om FOI:s scenario med typfall 5 som beskriver en ”gråzon” samt förutsätter att militär underställs MSB och kan sättas in mot civilbefolkningen inom landet.
LÄS MER: Myndigheterna planerar att sätta in militär mot svenska folket – regeringen jublar
Enligt Anders Danielsson kommer utredningens slutsatser – som även kommer innebära förslag på konkreta åtgärder som kan sättas in mot dissidenter – att redovisas för regeringen den 30 maj i år.
Hela anförandet och paneldiskussionen kan ses nedan: