Efter misstankar om att Astra Zenecas coronavaccin kan orsaka blodproppar har flera EU-länder tillfälligt stoppat distributionen av detta. För svensk del är det dock inga problem menar statsepidemiolog Anders Tegnell.

Det är i Estland, Lettland, Litauen, Luxemburg, Österrike, Norge och Danmark som Astra Zenecas vaccin stoppats.

Trots de allvarliga misstankarna och stoppet kommer Sverige, som fått vaccin av samma batch, inte att vidta liknande åtgärder.

LÄS ÄVEN: Astra Zenecas covid-vaccin stoppas i flera länder – patienter fick blodproppar

– Läkemedelsverket har gjort en väldigt noggrann genomgång. Jag är mer oroad av att vi hamnar i en situation där man upplever att vissa vaccin är farliga, säger Tegnell till SVT Nyheter.

Samtidigt medger Tegnell att det kan finnas batcher ”som av olika skäl inte fungerar som de ska” men uppmanar ändå allmänheten att ta det vaccin som erbjuds.

”Nyttan överstiger riskerna”

Även Läkemedelsverket gör bedömningen att nyttan med vaccinet tydligt överstiger riskerna och att det inte finns något som talar för att vaccinet orsakat blodproppar.

Trodde inte viruset skulle nå Sverige

Efter att till en början inte ha trott att viruset överhuvudtaget skulle sprida sig utanför Kina, och blockerat åtgärder som karantän och flygstopp med mera, erkände Tegnell i mars i fjol att han haft fel.

Vid samma tidpunkt trodde han dock inte att det skulle utveckla sig till en pandemi.

– Jag trodde att de skulle få stopp på det i Kina, men min bedömning visade sig inte vara rätt. Men jag tror inte att det kommer att bli en ”klassisk” pandemi med väldigt många sjuka i hela världen samtidigt. Utan det ”hoppar” från olika ”hot spots” som Wuhan och norra Italien, uppgav han i en intervju med SvD.

Hävdade att skyddsutrustning inte hjälper

I fjol medverkade Tegnell i SVT Aktuellt för att diskutera dödsfall i vården. Tegnell hävdade i sändningen att skyddsutrustning inte hindrar smittan och att det är ”väldigt farligt” att tro det.

LÄS ÄVEN: Anders Tegnell: ”Väldigt farligt att tro att skyddsutrustning hindrar någonting”