Trots regeringens försäkringar om god beredskap visar det sig nu att sjukvården lider brist på det mest basala materialet. I en desperat uppmaning till allmänheten igår kväll bad infektionsläkaren på Akademiska sjukhuset i Uppsala om att inte ”bunkra andningsskydd”. Samtidigt visar Samhällsnytts granskning att andningsskydd är slut – i hela landet.

I motsats till vanliga munskydd som inte hjälper som individuellt skydd mot coronaviruset anses andningsskyddsmasker av klasserna FFP2 och FFP3 vara godkända mot viruset. Samhällsnytt har funnit att sådana andningsskydd inte längre finns att köpa på den öppna marknaden i Sverige. Varken byggvaruhus som Bauhaus, Hornbach, Jula eller apotekskedjor har dem på lager. Enligt kundtjänsten på en av kedjorna är det ”oklart” när andningsskydd kommer in i sortimentet igen.

Samtidigt gick Akademiska sjukhuset igår kväll ut med ett uttalande till allmänheten där man ber om att inte bunkra andningsskydd – eftersom sjukvården ”behöver de resurserna”. Sjukhusets talesperson Erik Salanek har inte kunnat precisera hur länge deras egna resurser kommer att räcka till, men uppgav att sjukhuset har möjlighet att vårda ”ett antal patienter i några dagar”.

Under nästan två månader desinformerade regeringen och Folkhälsomyndigheten allmänheten om att Sverige har en god beredskap inför en eventuell pandemi av coronaviruset. Senast igår kväll i SVT Aktuellt hävdade myndighetens representant att beredskapen är god. Trots detta visar det sig nu att sjukvården lider brist på de mest grundläggande skyddsmedlen och alltså kommer att ha en begränsad förmåga att vårda smittade.

Aftonbladet har gjort en poll på sin hemsida där man frågar sina läsare om de har förtroende för myndigheternas hantering av coronaepidemin. I skrivande stund har drygt 122 tusen personer svarat på frågan. Hela 73 % har inget förtroende för myndigheterna i denna fråga:

LÄS MER: F d smittskyddsläkare: Svenska regeringen desinformerar om Sveriges beredskap för pandemi