Angela Merkel avgår – efter fiaskoval

Delningar

Angela Merkel kommer inte att ställa upp i omval till partiledarposten för kristdemokraterna, CDU, rapporterar flera tyska medier. Beskedet lämnades till partiledningen efter den stora förlusten i delstatsvalet i Hessen på söndagen. Merkel uppges dock sitta kvar som förbundskansler.

CDU håller partikongress den 8 december. Enligt uppgifter från partikällor i tidningen Focus uppges att avgången ger CDU en chans att hitta en ersättare och förbättra bilden av partiet inför nästa val.

Fiasko i delstatsval

Under söndagen hölls delstatsval i Hessen och förbundskansler Merkels koalition mellan CDU och socialdemokraterna, SPD, förlorade tillsammans mer än 20 procentenheter. CDU föll från 38,3 procent i valet för fem år sedan, till 27 procent. CDU:s koalitionspartner socialdemokraterna backade också, från 30,7 till 19,8 procent, vilket uppfattas som ett missnöje med regeringen i Berlin.

Valets vinnare i Hessen är De gröna, som ökade från 11,1 procent för fem år sedan till 19,5 procent. Även Alternativ för Tyskland, AFD går fram kraftigt. Partiet ökade från 4,1 procent 2013, då det var nybildat, till 13,1 procent.

Förbundskanslern har blivit alltmer ifrågasatt, resultatet i Hessen följer nämligen en trend. I regionvalet i Bayern för två veckor sedan föll Merkels stödparti CSU från 47,7 till 37,2 procent. SPD som ingår i regeringskoalition med CDU halverades till 9,7 procent. Samtidigt fördubblades stödet för De gröna till 17,5 procent och Alternativ för Tyskland gick från noll till 10 procent.

En stor del av de tyska väljarna har därmed gett usla betyg till alla tre partierna i den tyska regeringskoalitionen – CDU, CSU och SPD.

18 år som partiordförande

Merkel har varit partiordförande för kristdemokraterna i 18 år och Tysklands förbundskansler sedan 2005. Hon leder nu sin fjärde regering som tillträdde 14 mars 2018. Nästa förbundsdagsval äger rum den 24 oktober 2021.

Merkel håller presskonferens klockan 13.00 på måndagen.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

139 KOMMENTARER

 1. ”alla ska ta sitt ansvar”….

  Så då är det bara löven kvar på barrikaderna då snart….
  ”mitt europa bygger inga murar”……

  Nä steffe men resten av europa gör snart det !!
  Dumsverige är alltid först att anamma allt eu vill och alltid sist att göra det som folket vill….

  För övrigt har det idag visat sig att sossarna i malmö´s ungdomsförbund
  består av islamister från moskeer runt rosengård mm…
  Har varit känt av s som förtigit med anledning att 40 st plötsligt kom från rosengård och blev ”sossar”

 2. Merkel är bara lakej åt värlsdherrarna i USA (bankmaffian). Så vad förväntar ni er?
  Hon kommer bara ersättas av någon som för liknande politik, så är demokratin fixad? En representant som ni rösta på i fyra år, varav de flesta som röstar bildar sin uppfattning via MSM, är det ens demokrati, vi borde kalla det för begränsad representativ demokrati, inte demokrati.

 3. OT:
  Ibland är rättvisan inte blind i.a.f…
  dömdes till livstid i Sverige,flydde hem till libanon….var t.o.m med med i hänt i veckan eller vad det var…skröt om att han hade det bra men längtade tillbaka till
  Sverige….
  Då hann rättvisan ikapp denne,blev dömd för morden i Sverige till döden
  men omvandlat till LIVSTIDS STRAFFARBETE !!!
  YES!!!

 4. Såna här nyheter ska släppas på Fredagar eller Lördagar, så man kan fira med en extra extra stark öl som också är iskall.

 5. Dags för skiftbyte!
  Kommer man från det lutheranska Berlin (Templin) skall man INTE tro att man kan sätta sig och bestämma över Bayrare !

  • På samma sätt som man INTE skall komma ifrån ”Fjoll-åtta” och drygt förmätet försöka tala om för lokala befattningshavare vad de skall tycka och tänka.. (som PJärrrrrrrr Schårrrriiii)

 6. Ja hon har verkligen förstört inom EU Men en god Nyhet var det verkligen hoppas vår Pajas Steffe följer efter.

 7. Det är snart dags för jihadisterna att fly Europa och övriga muslimer att konvertera till en fredligare religion. Islam står snart helt utan sympatisörer bland kafirerna.
  Vem angriper först? Turkiet överfaller Europa eller tvärtom?

 8. Om inte ”Mutti” glömt bort att vara moder först och främst till de egna barnen, dvs Tyska folket, hade hon inte behövt avgå.

  Hon blev sakta men säkert en sämre och sämre mor för det egna Tyska folket och ägnade sig istället mer och mer åt att ”gulla med grannbarnen”.

  En sådan moder blir till sist fråntagen sina barn var sig hon vill det eller ej.

  Merkel gör som Fridolin, bättre att avgå än att bli offentligt utsparkad.

  Men det kommer inte att gå någon nöd på ”Mutti” Merkel.

 9. Tantens ”bäst före datum” har gått ut. Hög tid att lämna, efter att ha orsakat Europa störst skada i modern tid. Hon är väl ungefär i samma division som sin företrädare, Adolf Hitler.

 10. Rätt färg på tröjan.
  Färgad av blod från bidragsmigranters våld mot europeer.
  Kommer aldrig glömma denna kriminella person.

 11. Inte en sekund för tidigt!
  fast den fetaste köttbiten – posten som kansler – behåller hon, så det är för tidigt tt ropa HEJ och HO
  Hon kan fortfarande orsaka mycket skador.

 12. Till slut har även Merkel förstått att hon inte har en förmåga att leda ett folk och ett land. Undra hur länge det ska ta för Annie Lööf att förstå att hon inte borde släppas ut i arbetslivet.

 13. Ulf Kristersson (M) som vägrar att varken vill ’samarbeta eller samregera’ med SD bör också avgå som Batra innan nyval.

 14. Kan de inte kuppa bort DDR-kärringen helt och hållet? Sitter hon kvar i 3 år till så kommer CDU att kollapsa, men det kanske är lika bra. AfD kommer gå framåt med Stürmsteg då. 🙂

 15. ww3 kommer och Jesus tooo
  med sådana här politiker, ledare som henne och Löfvén, m fl från
  mellanösten, lär ww3 snart stå bakom dörren,
  man har rätt försvara sitt folk och land

 16. Globalisterna har röstar fram satan själv, det är han som styr dem, alla bör inse med minsta förnuft att det är så, vi har det snart likadant, med vänstermaffian
  de gör allt för att sänka vårt land Usa, övriga länder för satan styr dem, tyvärr och alla inser väl vad som händer ww3

 17. Verkligheten har hunnit ikapp maktgalna politiker i den globala ideologin.

  Synonymt med islamisering av Västeuropa.

 18. Merkel avgår , hennes uppdrag är slutfört.

  Tryggheten och välfärden är förstörd i Tyskland för all framtid.

  Nu lämnar hon över stafettpinnen.

  • Precis som Reinfeldt gjorde och Löfven gör nu. Gäller att sprida förstörelsen till så många partier som möjligt. Visar bara hur enade överheten är.

 19. Merkels arv är ett otryggare, mer segregerat, oroligare, mer våldsbenäget, mindre civiliserat, och i förlängningen fattigare Tyskland och Europa.
  Det är vad Trump målade upp – och vad alla icke förblindade människor sedan länge förstått.

  Jag hoppas att Merkel snarast också sparkas ut som Kansler.

 20. En ont besatt hjärtlös kvinna. Den onda besattheten i henne låter inte henne förstå det. Det styr henne precis som det styr så många andra att vara marionetter för historiens överlägset mäktigaste och hemskaste kupp. En ständigt pågående kupp mot väst, men också mot hela mänskligheten. Brottslighet som luciferianisterna-satanisterna suttit igång. De röde och kommunismälskarna i väst har varit deras störta redskap. Nyttiga idioter.

 21. Tyskarna är smarta. Går från Merkel till Miljöpartiet…

  De vill nog seriöst förgöra Tyskland som nation. Lika blåsta som i Sverige.

 22. Häxan är expert på att greppa sig kvar vid makten, oavsett situation. Hon har ytterligare tre långa år kvar som regeringschef. Utspelet är endast ytterligare en i raden av utspel som framgångsrikt syftar till att lura lättledda individer så att hon kan fortsätta att regera.

  För många år sedan sa hon att mångkulutren var ett enormt misstag. Ett år senare – 2015 – släppte hon in 1.2 miljoner individer ifrån mellanöstern och Afrika i Tyskland, varav endast ett par procent var flyktingar.

  Hennes utspel är alltid och endast köttben som är till för att ostört kunna fortsätta regera och därmed söndra.

 23. Sitta kvar eller inte, handlar för f-n inte om det, hon ska ju straffas.
  Vilket STRAFF ska hon ha?
  Det är frågeställningen.

 24. ”Wir machen das” har fallit. Först Reinfeldt sen Merkel. Löfven blir nästa. Deras förräderi mot väljarna som gav dem deras förtroende leder till deras fall. Så ska det fungera i en demokrati när politiker sviker sina väljare så det är helt i sin ordning. Det som inte är i sin ordning är att de går vidare som inget hänt. Det kan man också rösta om när tiden är mogen.

 25. En premiärminister/president bör inte kunna sitta längre än två valperioder. Hon borde gått för länge sedan! Vad mer har hon att erbjuda?

 26. Hon har varit mest framstående i att förstöra unionens länder med massinvandringen, och sedan sticker hon på livslång semester.

 27. Det var på tiden, men tyvärr har hon redan förorsakat Tyskland och hela Europa irreparabla skador genom massinvandringen.

 28. I vissa kretsar påstås det att Angela är Hitlers dotter.. Och hon är faktiskt väldigt lik honom., speciellt ögonen

 29. Fy Fan vilken DJÄVLA KÄRRING, det kommer att ta många många år att städa upp efter henne, om det nu ens är möjligt
  Hon har förstört hela EUROPA med sin djävla invandringspolitik, förutom Sverige och Österrike, och även Frankrike är ju idag ett totalt kaos, och England skall vi ju inte prata om, en ren katastrof som snart kommer att explodera, men jag tror Tyskarna kommer att resa sig först och ta tag i problemet, dom har ju gjort det tidigare i historien och jag tror man kommer att göra det även denna gång, man har i sina gener vad som måste göras
  Förmodligen kommer det att behövas ett tredje världskrig för att komma tillrätta med alla importerade problem och städa upp Europa igen till var det en gång var
  Vårt eget sjuka land gror jag tyvärr är skadat för all framtid, nästa val har vi ett muslimskt parti sitter i riksdagen och sen kan ni ju gissa själva vad som kommer att hända i framtiden.
  1+1+1 = 3
  1+1+7 = 9
  Tre gånger fler varje år och lever dessutom på bidrag

  God Natt Sverige

 30. Det går bra för de röda nu. I land efter land.blir de i det närmaste utplånade. SVT och Fyran har snart slut på okvädningsord om de högerextrema.
  Fast i vårt land hade inte ledaren som kört partiet i botten den goda smaken att avgå. Han völjer att tvinga sig kvar efter historiskt låga siffror.

 31. Merkel blev en stor besvikelse för Tyskland, hon saknade likt de flesta politiker förankring i verkligheten. Vänsterliberala SVT beklagar sig över polariseringen i USA vilket är som en mild västanvind i jämförelse med Europa, där politikerna är splittrade till den grad att det är svårt eller hopplöst att bilda regeringar. EU saknar ekonomisk tillväxt, den sker i USA och Asien. EU socialismen har skapat elände.

 32. Hon har förstört landet! tror hon förhindrar nazism, fascism
  problemet är att hon har bytt ut detta mot islamism=satan och hans följare
  alla inser väl hur landet har blivit och hur det ser ut här

 33. Merkel har nu äntligen blivit tvungen att inse sitt oerhörda misstag med den förda invandringspolitiken. Nästa bjässe som kommer att falla blir ”stjärnskottet” Macron som nu snabbt drar på sig dom politiska sjumilastövlarna för att axla kejsarpositionen i EU och fortsätta med samma vansinniga invandringspolitik som Merkel stod för och han blir då med stor sannolikhet ett stjärnfall istället. Dom övriga länderna i EU kommer ett efter ett att följa Brexits linje. Frågan är för Sveriges del om inte alla här som har skaffat sig ett liv och en inkomst genom att trakassera alla Sverigevänner och nationalister kommer att bli nästan lika många som alla falska ”flyktingar” och lämna Sverige när dom förstår att deras fortsatta liv i Sverige inte kommer att bli dem särskilt behagligt.

  • Goda utsikter för Annie Lööf.
   Först blir hon statsminister i Absurdistan.
   Sedan kan hon axla Merkels mantel som drottning i EUSSR.
   Ett regeringsdeklaration med sentensen ”Sverige behöver 30 miljoner invandrare” kommer garanterat att ge primetime i världens nyhetskanaler.
   Ja ”15 minutes om fame” faktorn blir så enorm att självaste Trump kommer att göra ett TWEET. Detta i sin tur leder ju till att världens typ 10 000 vänstermediala besserwissers måste få hysteriska konvulsioner.

LÄMNA ETT SVAR