tiggare
Inrikes

Upprört hos V när kommun klubbade igenom tiggeriförbud

Publicerad 3/11/2020
Annons

På tisdagen blev Ekerö nästa Stockholmskommun att införa ett tiggeriförbud. Debatten som föregick beslutet präglades av en hätsk diskussion där ord som ”obehagligt” och ”skamligt” förekom och anklagelser om rasism framfördes från Vänsterpartiet.

– Förslaget ligger på en glidande skala mellan obehagligt och direkt skamligt. Vi har problem med rasism i Sverige och det här riktar sig mot romer, sa Mikke Lillman (V) om kommunens nya ordningsföreskrifter där passiv och aktiv insamling av pengar förbjuds utanför affärer och vid återvinningsstationer.

Medan en undergångsstämning rådde även bland miljöpartisterna, var det desto mer positivt hos Sverigedemokraterna.

– Våra medborgares trygghet har ett större skyddsvärde än utländska medborgares rätt att sitta här och tigga, sa Jimmy Fors (SD).

Fors partikollega Cecilia Fors konstaterade att förslaget innehåller många av partiets hjärtefrågor och menade att det var en ”glädjens dag för Ekerö”.

Från kristdemokratiskt håll lade Sivert Åkerljung ned sin röst med hänvisning till att partiet på nationell nivå röstat emot ett tiggeriförbud.

Vid omröstningen blev siffrorna 20 för och 20 mot. Kommunfullmäktiges ordförande Peter Carpelan (M) fick då utslagsrösten vilket blev ett ja till förbudet.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons