Läkares skyldighet att anmäla gäller om en patient bedöms medicinskt olämplig att inneha vapen. Tidigt 2018 fick Rickard Andersson ett läkarutlåtande som fastställde att han hade en bestående nedsättning av arbetsförmågan. Men polisen uppger att de inte mottagit någon anmälan om detta.

Kommenderingschefen Emelie Bodegrim säger att polisen inte har någon information från någon läkare om Anderssons olämplighet att inneha vapen.

LÄS ÄVEN: Flera av offren i Örebromassakern jobbade på Socialförvaltningen

Rickard Andersson ska enligt uppgifter i media sedan sena tonåren haft symptom på vanföreställningar och depression.

Under ett möte med Arbetsförmedlingen 2018 beskrev Rickard Andersson sina diagnoser och svårigheter med sociala kontakter. Han lämnade även in ett läkarutlåtande från februari samma år, där det framgick att hans arbetsförmåga var varaktigt nedsatt. Huruvida han haft fler kontakter med sjukvården som vuxen är för närvarande oklart.

SvD rapporterar att Rickard Andersson var i 20-årsåldern när han fick sin första dokumenterade vapenlicens, och enligt samma källa ska hans senaste licens ha beviljats 2014.

Läkares anmälningsplikt

Läkare har en laglig skyldighet att rapportera till polisen om en patient av medicinska skäl anses olämplig att ha skjutvapen, såvida inte läkaren med säkerhet vet att patienten saknar vapenlicens. Medicinska skäl kan inkludera vissa typer av psykisk ohälsa, demens, beroendeproblematik, specifika neurologiska tillstånd och allvarliga synnedsättningar.

Socialstyrelsens riktlinjer nämner även att vissa neuropsykiatriska diagnoser kan påverka en person på ett sätt som gör dem medicinskt olämpliga att inneha vapen.

Polisen bekräftar nu att de inte fått några signaler eller uppgifter från exempelvis vården som pekar på att Rickard Andersson skulle vara olämplig att ha vapen.

– Det är ingenting som jag känner till, säger kommenderingschefen Emelie Bodegrim till Aftonbladet.

SD-politikern: “Behövs inte mer restriktiv vapenlag”

Christopher Larsson, gruppledare för SD i Karlskrona, tillika aktiv jägare, kommenterar nyheten på Facebook som att “systemet fungerar” och att det därmed inte alls krävs en mer restriktiv vapenlagstiftning, vilket verkar bli fallet efter ett hastigt beslut av Tidö-partierna.

* Systemet fungerade alltså som det skulle – men någon (sannolikt vården) använde det inte.

* Hade gällande regelverk tillämpas korrekt så hade gärningsmannens vapenlicenser återkallats redan 2018.

Med detta faller ju vapenfrågan, vilket vapen som användes blir därmed irrelevant eftersom gärningsmannen inte skulle haft något vapen överhuvudtaget – om myndigheterna hade följt gällande lagstiftning.

Det behövs sålunda ingen mer restriktiv vapenlagstiftning utan bara att myndigheterna tillämpar den redan existerande också i verkligheten.

Sedan vändningen i vapenfrågan har SD:s distriktsordförande enats att “jobba vidare med ett balanserat och välavvägt förslag” efter pressmeddelandet som mött stark kritik. Partiet väntas dock ta upp frågan på SD:s högsta beslutande organ, Landsdagarna, som hålls i höst. Där tros en kraftig majoritet stödja ett förtydligande av SD:s stöd till legala vapenägare inom jakt- och sportskytte.

LÄS ÄVEN: Undersökning: Massmordet har inget med jägare eller vapen att göra