➤ POLITIK Under två månader har EU- och handelsminister Ann Linde (S) undvikit att svara på frågor från media om it-skandalen och enligt hennes pressekreterare ”känns det inte som att Transportstyrelsen är något som folk vill läsa om”.

Ann Linde var enligt DN den på regeringskansliet som först informerades om säkerhetsriskerna på Transportstyrelsen.

Läsarnas intresse och behov
DN har under två månaders tid försökt ställa följdfrågor till Linde. Två intervjuer har avbokats med kort varsel och från ministerns pressekreterare Darina Agha påstås det att DN:s frågor kommer att besvaras ”kanske om någon eller några månader.

– Vi har haft tider och har haft ambitionen att genomföra intervjuerna. Sedan har det av olika anledningar inte gått. Nu har det gått viss tid och det känns inte som att en sådan intervju är aktuell för oss just nu. Men vi kommer säkert att få anledning att gå tillbaka till det här, säger Darina Agha till DN.

– Jag tänker lite på hur ni jobbar. Allting har med timing att göra. Just nu känns det inte som att Transportstyrelsen är något som folk vill läsa om. Känner ni verkligen att era läsare har det intresset och behovet?

Frågan motiverar Agha med att hon försöker sätta sig in i hur DN planerar.

Vidare heter det att de inte känner att det är aktuellt att prata om detta just nu och att man vill vänta tills det blir mer aktuellt.

– Just nu finns inte behovet att göra en intervju så som det kanske har funnits tidigare och så som det kanske kommer att bli senare.

”De här frågorna är viktiga”
När Lindes stab i förra veckan erbjöd sig att svara på frågor via e-post, och DN skickade över nio frågor, blev svaret: ”De här frågorna är viktiga och jag kommer att besvara den typen av frågor hos KU.”

Enligt DN har minst 20 personer på regeringskansliet känt till säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen långt innan statsminister Stefan Löfven påstås ha fått kännedom om det.

Efter informationen nådde Linde ska det ha dröjt 480 dygn tills även Löfven informerades.