En fotograf har kritiserat Annie Lööf (C) för bildstöld. Detta efter att ha tackat en ”Hamid” för bilder som hon ska ha vetat om är tagna av fotografen Martin Hedberg.

Det var i samband med Greta Thunbergs globala skolstrejk för klimatet på Mynttorget i centrala Stockholm som frontfiguren och Centerpartiets ledare Annie Lööf blev fotograferade tillsammans.

På måndagsmorgonen uppmärksammade medborgarjournalisten Katerina Janouch att Lööf misstänks ha stulit bilderna. Fotografen har kontaktat centerledaren och krävt upprättelse med korrekt angiven källa.

”Hej Annie Lööf. Jag kanske borde känna mig smickrad, men jag undrar lite stilla hur det kommer sig att du kopierar bilder från Facebook/Instagram och sedan använder som dina egna? Bilden på dig och Greta Thunberg på Mynttorget har du varken frågat om lov att använda eller länkat till källan vilket hade varit enkelt och korrekt. Och det var inte ”Hamid” som tog bilden, det var jag. Och jag vet att du vet det.”

Lööf svarade fotografen att hon skulle lägga till källan. Det har enbart skett på Instagram medan huvudinlägget från Facebook som också är möjligt att redigera i efterhand fortfarande kreddar en ”Hamid”. I sociala medier har man reagerat på händelsen genom att beskriva Lööf som bland annat mytoman och hycklare.

https://twitter.com/jens_kittel/status/1107550780918325248

LÄS ÄVEN: Tusentals skolelever med klimatångest skolkade med Klimat-Greta