På onsdagseftermiddagen höll centerledaren Annie Lööf sitt jultal i vilket hon gick till hård attack mot Sverigedemokraterna. Hon varnar för att ge SD inflytande – ett parti som hon menar är grundat av nazister.

Centerpartiets positionering de senaste åren har diskuterats och kritiserats flitigt. Trots att man har det mest högerliberala partiprogrammet av alla riksdagspartier har man hoppat av det borgerliga samarbetet och i stället valt att genom den kontroversiella ”januariöverenskommelsen” stödja en vänsterregering. Detta trots tidigare löften från partiledaren Annie Lööf om att hon hellre äter sin sko än blir stödhjul åt Socialdemokraterna.

Svensk rikspolitik de senaste mandatperioderna har kritiserats för att sätta de sakpolitiska frågorna åt sidan och i stället handla om hur man stoppar de växande Sverigedemokraterna från att få något politiskt inflytande. Centerpartiets val att bli stödparti åt den rödgröna vänstern grundar sig också på den principen – att stoppa ett högerkonservativt block bestående av de forna Allianskamraterna M och KD att bilda regering med stöd av SD.

Många pejorativa epitet om SD i talet

I sitt jultal gick Lööf till hård attack mot Sverigedemokraterna för att inför svenska folket legitimera sin fortsatta positionering på vänsterkanten trots partiets sakpolitiska högerprofil. SD kallades i talet för bland annat nazister, högerpopulister, extremister och främlingsfientliga.

– För första gången sedan demokratins genombrott för hundra år sedan kan ett högerpopulistiskt parti, grundat av nazister, med öppet främlingsfientliga åsikter, få direkt inflytande över hur Sverige styrs, sade Lööf.

Hon motiverade kritiken med att SD är ett parti som vill pressa människor med utländsk bakgrund att lämna landet, inskränka religionsfriheten och ”slakta” det svenska biståndet. Hon påstod också att partiet inte betraktar judar, samer eller kurder som svenskar.

Stödjer vänsterblocket men tar avstånd från vänsterpolitik

Samtidigt som Lööf flyttat över sitt parti till vänsterblocket vill hon markera avstånd till Vänsterpartiet som ingår i samma block. För att regeringen ska få sin politik genom riksdagen krävs att både V och C sluter upp bakom den.

En av denn nya V-ledaren Nooshi Dadgostars profilfrågor har varit att hennes parti inte längre ska agera ”dörrmatta” åt Socialdemokraterna. Konkret innebär det att V kräver att få sitt med vid förhandlingsbordet när budgetar och lagförslag tas fram, i annat fall blir det inget riksdagsstöd.

Lööfs tal kan inte kommenteras

Annie Lööf har å sin sida deklarerat att hennes partis stöd till Socialdemokraterna kan dras tillbaka om V får ett sådant inflytande som Dadgostar kräver. I sitt jultal förklarade Centerledaren inte hur det dilemmat ska lösas men sade att partiets väg, trots att man anslutit sig till vänsterblocket, ”inte går via socialism och vänsterpolitik”.

Kommentarsfunktionen för Annie Lööfs tal på YouTube har stängts av. Talet kan ses och höras i sin helhet nedan:

Centerpartiet har de mest rasistiska rötterna av alla partier

Centerpartiets hårda retorik mot SD för att ha sina rötter i nazism och rasism har kritiserats mot bakgrund av att Lööfs parti är det som har det tyngsta bagaget i den vägen i svensk politisk historia. Under 1930-talet och under hela andra världskriget hade man en rasbiologi inskriven i sitt partiprogram som nära anslöt till Adolf Hitlers och det tyska nazistpartiets.

I programmet stod bland annat: ”Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda flyktingar. Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling.

Socialdemokraterna samregerade med rasistiska Centerpolitiker

Som idag prioriterade då Socialdemokraterna makten framför att markera avstånd från extrema ideologier. Vid sidan av att under drygt 40 år ta stöd av Vänsterpartiet, som fram till 1990-talet hade ”kommunisterna” i sitt partinamn och öppet stödde och tog emot ekonomiskt stöd från ett flertal totalitära, blodbesudlade och folkförtryckande kommunistregimer, tog S även regeringsstöd av Bondeförbundet, som Centern då hette, på 1950-talet.

Detta var bara några år efter att Bondeförbundet/Centerpartiet strukit ovanstående skrivning i sitt partiprogram. Centerpartiets anklagelser om nazister i Sverigedemokraterna handlar om personer som fanns i partiet för 25-30 år sedan.

SD har aldrig haft några rasbiologiska skrivningar i sitt partiprogram, något partiledaren Jimmie Åkesson påtalat vid flertalet tillfällen då hans partis påstådda nazistiska rötter lyfts fram. senast i en utfrågning i SVT 30 minuter där merparten av programtiden ägnades åt det ämnet.

LÄS ÄVEN: Annie Lööf höll jultal – partiet censurerade kommentarer