Centerpartiets EU-parlamentariker och vice ordförande Fredrick Federley är i allvarligt blåsväder efter avslöjanden om att hans sambo är dömd för grova sexuella övergrepp mot barn och att C-profilen dessutom haft kontakter med ytterligare två pedofiler. Nu bryter Centerledaren Annie Lööf tystnaden och säger att förtroendet för Federley är ”allvarligt skadat”.

Det är i en intervju med TV4 som Lööf nu för första gången kommenterar sin kritiserade partikollegas status. ”Det här är ju oerhört allvarliga uppgifter, och det är avskyvärda brott som den här närstående genomfört” konstaterar hon och tillägger att det allvarligt har skadat förtroendet för Federley.

LÄS MER: Pedofilhärvan växer: Federley umgås med ännu en barnvåldtäktsman

Lööf vill i nuläget inte ge några besked om Federleys framtid i partiet. Detta med hänvisning till att denne tagit time-out och sjukskrivit sig med anledning av de komprometterande uppgifterna. Först om och när Federley står i begrepp att återgå i tjänst är det aktuellt att föra sådana diskussioner, indikerar Lööf.

Centerledaren uttrycker samtidigt sympati för Federley som hon menar ”är i dåligt psykiskt skick just nu” efter avslöjandena och kallar det som uppdagats för ”en väldigt tragisk och sorglig historia, med en person som mår väldigt dåligt”.

LÄS MER: Federley vän med ytterligare en pedofil – som vill våldta spädbarn

Federleys psykiska problem uppges också som ett ytterligare skäl till att skjuta upp samtal om disciplinära åtgärder, avgång eller uteslutning ur partiet. Det bekräftas av partisekreterare Michael Arthursson som i en kommentar till DN säger att det för närvarande är omöjligt att ha några diskussioner med Federley ”eftersom han mår så dåligt” och att man därför ska ”återkomma till vad konsekvenserna blir” för Federley.

För en dryg vecka briserade det första avslöjandet om att Federley haft en samborelation med en man som dömts till ett längre fängelsestraff för grova sexbrott mot barn, flickor som var 6 respektive 9 år gamla. Efter detta har flera nya uppgifter framkommit om att C-profilen odlat kontakter med ytterligare två pedofiler och med den ene festat runt i Europa på sexfester och gayklubbar.

LÄS ÄVEN: Federley visste om barnvåldtäkterna – ”Ville visa oss domarna”

En försvårande omständighet anses vara att Federley känt till sín sambos bakgrund och eventuellt även de övriga två kontakternas pedofila läggning men valt att inte informera partiet. En av männen har även Centerledaren Annie Lööf haft kontakter med men hon förnekar all kännedom om dennes pedofila bakgrund.

Fredrick Federley vill inte kommentera sin partiledares uttalande men skriver i ett sms till DN: ”Jag är fast på botten och behöver behandling och tid för att komma upp till ytan igen.”

LÄS MER: EU-toppen Fredrick Federley levde med barnvåldtäktsman