På fredagen inleddes Centerpartiets kommundagar i Umeå, partiets största årliga återkommande arrangemang för ledande kommun-, region- och landstingspolitiker. På plats finns även partiledare Annie Lööf som höll sitt första tal efter att tillsammans med Liberalerna ha beslutat att agera stödparti åt S/MP-regeringen.

I valet gick partiet fram 2,5 procentenheter och man fick 176 000 nya väljare med sig. Skälet till detta menar Lööf har varit att man arbetat hårt och nära människor, men även att man ”stod upp för främlingsfientlighet, för medmänsklighet och tog kampen mot rasism”.

Enligt Lööf är ”ansvar och handlingskraft” nyckelord som beskriver partiets agerande avseende att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister.

Vidare menar C-ledaren att det parlamentariska läget efter valet blev så svårt som man befarat och att partiet gjorde allt för att hitta olika lösningar – det primära var att SD inte skulle få inflytande vilket gjorde att man blev tvungen att samarbeta över blockgränsen.

– Vi såg till att Sverige fick en ny riktning och vi stod upp mot Sverigedemokraterna, säger Annie Lööf.

Samtidigt påstår sig Lööf ha blivit utsatt för en hatstorm under regeringsbildningen.

– Sedan valet har vi alla mött en storm utan dess like. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det måste finnas en gräns för vad man säger till en annan människa. Vi måste kunna visa varandra hyfs i affären, i brev och i sociala medier.

– Det måste så att säga bli fler vuxna i rummet.