Annie Lööf vill inte prata om sakpolitiska anledningar till Sverigedemokraternas framgångar i svensk politik. Hon menar i stället att det är M och KD:s demokratiska bemötande av partiet som är anledningen till den senaste tidens ökning i opinionsmätningarna.

Under gårdagens öppnande av Centerpartiets stämma i Karlstad valdes Annie Lööf till partiledare i ytterligare två år. I dagsläget har hon styrt partiet i åtta år.

I en anslutande intervju med Annie Lööf på Expressen tar man upp Sverigedemokraternas nyvunna plats som Sveriges andra största parti – största bland män – i Novus/SVT väljarbarometer.

När Lööf får frågan om hur hon ser på utvecklingen fokuserar hon i stället på det faktum att M och KD, som tidigare sagt att förhandlingar med dem var helt otänkbart, på sistone har bjudit in SD i värmen.

– Och det gör ju att partiet normaliseras. Det blir ett mindre steg att ta att lägga sin röst och sitt stöd på SD då, säger Annie Lööf till Expressen.

Partiledaren sade i sitt öppningstal på stämman att kampen om allas lika värde, medmänsklighet och humanism är en ”självklar grund i ett anständigt Sverige”. Hon menar att det inte är lätt att kämpa för det, något som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under fredagsmorgonen kommenterade via ett inlägg på Instagram.

Åkesson skriver att det inte finns någonting som är svårt med att säga olika typer av floskler och agera precis som det vänsterliberala etablissemanget förväntar sig. Han menar att det är den lätta vägen till makt.

Lööf valde att även i sitt tal under torsdagen kritisera de tidigare kollegorna från Alliansen. Hon menade att L, M och KD borde ha stannat kvar i förhandlingarna med regeringen och Centerpartiet om de på riktigt ville bekämpa skjutningar och dödligt våld.

Sverigedemokraterna bjöds aldrig in till samtalen om att bekämpa gängkriminaliteten.

LÄS ÄVEN: Lööf i attack mot alternativmedia: “Falsk bild av Sverige”