För en vecka sen gav talman Andreas Norlén C-ledaren Annie Lööf det tredje sonderingsuppdraget för en eventuell regeringsbildning. På torsdagsmorgonen gick tiden ut och de två möttes igen.

Uppdraget kom efter att C tillsammans med L röstat nej till Ulf Kristersson (M) som statsminister för en M-KD-regering. ”Bra och konstruktiva” var Lööfs bedömning om de samtal hon fört under senaste veckan då hon vid 9-tiden i morse mötte Norlén.

På pressträffen direkt efter uppgav Lööf att hon fokuserat på blocköverskridande samtal med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Alla de alternativ hon föreslagit har inte accepterats av övriga parter.

– Jag har prövat tre alternativ: Alliansen + S, huvudalternativet Alliansen + MP samt en smal mittenregering med C och L. Inget av dessa har varit framkomligt, sa Annie Lööf.

– Både S och M vill bara rösta ja till om någon av dem blir statsminister.

Lööf kommer inte att begära mer tid för ytterligare sonderingar och lämnar över till talmannen att nu avgöra vad som ska ske härnäst.

Jimmie Åkesson (SD) kommenterar:

– Det borde nu vara uppenbart för alla att lösningen framåt inte är fler sonderingar och samtal mellan samma gamla partier.
– För att komma vidare behöver samtalen även inkludera oss, eller att talmannen så snart som möjligt driver fram ett extraval så att väljarna ges en ny möjlighet att ta ställning.
– Det har gått över två månader sedan valet, det är dags att Sverige får en ny konservativ regering och ett extraval skulle kunna uppnå det.

Senare under torsdagen kommer Andreas Norlén berätta vad nästa steg i processen blir.