Den internationellt framgångsrika svenska golfprofilen Annika Sörenstam belönas nu av USA:s president Donald Trump. För sin ambassadörsinsats för golfsporten tilldelas hon landets främsta civila utmärkelse – frihetsmedaljen. Det meddelade Vita Huset på fredagen.

– Det här är USA:s högsta civila utmärkelse och definitivt den mest förnäma utmärkelse jag någonsin har fått. Min reaktion var en våg av känslor. Definitivt gåshud. Sedan tacksamhet, stolthet och ödmjukhet. Jag är enormt tacksam mot president Trump för denna ära och allt den representerar för mig, min familj, LPGA-touren och Annika Foundation”, sade Sörenstam i en kommenterar när hon nåddes av beskedet.

Sörenstam sällar sig till en exklusiv skara på sammanlagt endast fem golfare som fått utmärkelsen och är den enda kvinna som tilldelats den. Samtidigt med Sörenstam får också den numera pensionerade manlige golfaren Gary Player medaljen. Tidigare har Trump delat ut den till Tiger Woods och dessförinnan har den förärats Arnold Palmer, Jack Nicklaus och Charlie Sifford.

Formellt delas medaljen ut till Sörenstam vid en ceremoni den 23 mars.

Ett flertal andra sportprofiler som Trump tidigare velat belöna för sina insatser har valt att på olika sätt göra politik av situationen och uttrycka hat och förakt för presidenten. Sörenstams reaktion innehåller endast lovord och hon slår samtidigt ett slag för assimilation till det land hon valt att flytta till och vara verksam i.

– Jag är stolt över att vara den första LPGA-spelaren och den första kvinnliga idrottaren som är assimilerad amerikansk medborgare som får den här utmärkelsen. Det är en överväldigande känsla.