På måndagen rusar elpriserna i södra Sverige åter igen med en ökning på nästan 350 procent. För första gången når det genomsnittliga dagspriset nu över tre kronor per kilowattimme.

De redan hårt drabbade elkunderna i södra Sverige utsätts nu för nya pristoppar på den nordiska elbörsen Nord Pool. I prisområde 3 och 4, den södra halvan av landet, ligger det dagliga elspotpriset på måndagen på 3,08 kronor per kilowattimme (kWh). 

– För SE3 och SE4 är detta de högsta elpriserna på dygnsbasis som noterats sedan Sverige delades in i fyra elområden november 2011, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på energikonsultbolaget Merlin & Metis, till Dagens industri.

LÄS ÄVEN: Expert varnar: ”Elpriset kan gå hur högt som helst”

Den förra rekordnoteringen gjordes bara för ett par veckor sen, den 6 december. Så sent som på söndagen låg priset i södra Sverige på 69 öre/kWh vilket innebär en ökning med 345 procent på en dag.

Vindkraft och kyla

Enligt Holtz beror situationen på höga spotpriser i omgivande länder och därmed fortsatt hög export trots de höga priserna. Ytterligare faktorer är låg vindkraftsproduktion, för hela Norden rör det sig om ca 8 000 MW mindre vindkraftsproduktion än normalt i snitt under dygnet. Även kylan och därmed en hög elanvändning bidrar.

– Det kan också nämnas att Ringhals 4 går på reducerad effekt nu under förmiddagen, säger Holtz.

LÄS ÄVEN: Drabbad av rödgröna elkrisen – ensamstående mamma tvingas stänga av värmen i vinterkylan

Samtidigt råder status quo i norra Sverige med ca 59 öre/kWh i de båda nordliga prisområdena SE1 och SE2.

Fortsatta höga priser

Priserna i Sverige ska vara låga jämfört med merparten av länderna i norra Europa, till exempel Danmark, Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Nederländerna. På många håll ges dock statligt finansiellt stöd till hushållen för att klara de extra höga kostnaderna.

LÄS ÄVEN: Norge kompenserar elprisdrabbade hushåll – inga pengar i Sverige

Framöver kommer vintervädret bli en kanske viktigare faktor än någonsin, tror Holtz, och att priserna senare i vinter skulle gå ned till de nivåer som gällt de senaste vintrarna framstår som alltmer osannolikt. Nuvarande priser lär hålla i sig fram till februari, och även mars och april kan bli dyrare än vanligt.