Företag samlar bilder från internet på människor iförda skyddsmask. Detta för att förbättra ansiktsigenkännande program. Tusentals bilder samlas in, bland annat från Facebook och Instagram.

Den som laddar upp bilder på sig själv, så kallade selfies, kan omedvetet delta i utvecklandet av ansiktsigenkännande teknik. Nu försöker företag göra det möjligt att känna igen en person även om denne bär mask.

Många länder har under coronapandemin rekommenderat, och i vissa fall kommenderat, sina invånare att bära mask för att begränsa virusets spridning. För de företag som utvecklat och sålt in ansiktsigenkännande teknik till myndigheter och företag utgör maskbärandet ett problem. Deras programvara är plötsligt obrukbara.

För att komma ikapp, skördas nu internet på så kallade maskselfies. Med tillgång till selfies både med och utan mask kan forskare ytterligare vidareutveckla de program som används för att analysera, känna igen och koppla ansiktet till en viss person.

Tar bilder från sociala medier, utan tillstånd

De vanligaste maskerna som används under pandemin täcker haka, mun, stora delar av kinderna och näsan. Med dessa delar täckta måste algoritmerna ändras för att bättre analysera de delar av ansiktet som faktiskt syns. Enligt CNET görs detta genom att samla in tusentals bilder från sociala medier – utan godkännande från bildernas ägare.

LÄS ÄVEN: Ansiktsigenkännande teknik ska testas i Stockholm

CNET hittade bland annat en samling selfies vid namn ”COVID19 Mask Image Dataset”, sorterade efter människor som bär kirurgisk mask, icke-kirurgisk mask och ingen mask. Samlingen innehåller cirka 1200 bilder och tillhör företaget Workaround, som arbetar med artificiell intelligens.

Enligt företagets VD, Wafaa Arbash, hittade de bilderna på Instagram genom att söka på olika hashtags relaterade till masker. Människorna på bilderna tillfrågades aldrig om de ville ingå i databasen.

En talesperson för Facebook, som äger Instagram, hävdar att de inte tillåter tredje part att samla in eller använda bilder som deras användare har laddat upp utan användarnas tillstånd och säger att de ska undersöka saken.

authorimage