kanada

Foto: Pixabay.

Utrikes

Antalet ’ankarbarn’ i Kanada långt fler än myndigheterna estimerat

Publicerad 11/23/2018
Annons

Ankarbarn, eller anchor babies på engelska, är barn till icke-medborgare som avsiktligt föds i landet för att få medborgarskap. Enligt nya siffror är antalet fem gånger högre än myndigheterna tidigare skattat dem till.

Liksom i USA blir den som föds i Kanada automatiskt medborgare. Detta har lett till ett fenomen kallat födelsesturism, birth tourism, där gravida mammor åker till Kanada för att föda.

Sedan 2013 har Statistics Canada räknat till 1 561 – ungefär 312 årligen – ankarbarn. Men enligt den nya studien från Institute for Research on Public Policy ligger antalet snarare på mellan 1 500 och 2 000 årligen.

Uppskattningsvis föddes upp till 50 procent av ankarbarnen av mödrar som födelseturistat.

Under nuvarande regelverk kan kanadensiska migrationsmyndigheter inte neka en person visum med hänvisning till att denna avser föda i Kanada. Individer kan bara vägras inträde ifall de inte anses ha tillräckligt med pengar för att betala för sig under besöket eller har ett kriminellt förflutet.

Migration förväntas bli en het fråga inför nästa års val och de konservativa röstade i somras för att avskaffa så kallat birthright citizenship, automatiskt medborgarskap från födseln, ifall föräldrarna inte har medborgarskap eller uppehållstillstånd.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons