Senast den 6 maj uppgav FN-organet Ocha att över 14 500 barn dödats sedan Israels krig mot Hamas inleddes i kölvattnet av terrorgruppens bestialiska attack på över 1 000 civila israeler den 7 oktober i fjol. Den 8 maj hade siffran plötsligt justerats ned med hälften.

Det är inte bara antalet döda barn som justerats kraftigt, även antalet kvinnor sänks från 9 500 till knappt 5 000. Fördelningen av döda i kriget redovisas nu som 40 procent män, 32 procent barn, 20 procent kvinnor och åtta procent äldre.

– Vi har valt att använda de bästa tillgängliga siffrorna vid berörda tidpunkter. Men det väcker naturligtvis en del frågor, säger Ochas talesperson Jens Lærke.

Lærke medger att man får sina uppgifter från de hälsomyndigheter som finns på plats och att man inte själva har möjlighet att utföra beräkningar.

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson (S) anklagas för att sprida falsarier om attack mot sjukhus i Gaza

Skillnaden ska bero på att siffrorna tidigare kom från pressmyndigheten i Gaza men nu i stället baseras på hälsomyndigheterna som efter ett uppehåll börjat leverera statistik igen.

I Sverige har såväl medier som vänsterpolitiker okritiskt återgett siffror från den så kallade palestinska hälsomyndigheten – en av dessa är Kenan Habul på Sydsvenskan:

LÄS ÄVEN: SVT rättar uppgift efter klagomål från Hamas