Trots regeringens löften och påståenden om att det finns och utbildas fler poliser än någonsin larmar nu både facket och regionpolischefen i Stockholm om situationen.

På fem år har antalet poliser minskat med 135 personer i polisregion Stockholm, samtidigt som befolkningen växt med 160 000 personer.

Avseende antalet poliser i förhållande till befolkningen gick det år 2015 231 poliser per 100 000 invånare. Fem år senare, år 2020, hade motsvarande antal sjunkit till 210 poliser per 100 000 invånare.

– Det är allvarligt, säger Stefan Eklund, ordförande för Polisförbundet Stockholm, till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: Få rekryterade till Polismyndigheten är poliser

Han påpekar att man har landets grövsta brottslighet i huvudstaden, något som har ökat de senaste åren, speciellt i gängmiljöerna. Att arbeta förebyggande, redan på förskolenivå, har man dock inte resurser till i dag.

– Att det är för få poliser i Sverige och i Stockholm det håller vi helt med om, säger Robert Karlsson, tf biträdande regionpolischef.

Höjda lägstalöner

Enligt Karlsson handlar det till stor del om konkurrens om arbetskraft och olika villkor. Tillsammans med facket är man eniga om att lönerna är ett problem för rekryteringen och att en höjning måste till. Lägstalönerna vill man höja från 27 000 till 35 000 kronor.

– Det är ett riskfyllt jobb det här och det måste också märkas när man rekryterar, säger Stefan Eklund.