tiger-83763
Utrikes

Antalet tigrar i Indien ökar nu kraftigt

Publicerad 7/31/2019
Annons

Under lång tid har larmrapporter kommit om hur tigern hotas av utrotning. Nu kommer emellertid positiva uppgifter från Indien om att tigerbeståndet i Indien ökat kraftigt de senaste fyra åren. Det rapporterar bland annat BBC.

Ungefär 70 procent av världens vilda tigrar finns i Indien. När man inventerade beståndet för fyra år sedan räknades 2 226 tigrar in. Vid förra årets räkning hade antalet stigit till 2 967.

De ur perspektivet biologisk mångfald och artbevarande positiva nyheten offentliggjordes för några dagar av Indiens premiärminister Narendra Modi. Han slog samtidigt fast att Indien ”nu är ett av världens största och säkra habitat för tigern” något som han menade borde göra ”varje indier stolt”.

Indiens tigrar räknas var fjärde år, ett mödosamt arbete som inbegriper många viltvårdare och forskare och omspänner ett område på en halv miljon kvadratkilometer. Den stora ökningen av antalet tigrar under den senaste fyraårsperioden ses som en stor framgång för de bevarandeinsatser som gjorts.

Under en period av 50 år från 1875 till 1925 dödades så många som 80 000 tigrar i Indien i olika former av troféjakt från såväl inhemska som utländska aktörer. Tigrarna sköts, dödades med spjut, fångades i nät och fällor eller förgiftades till döds. Fram till och med 1960-talet fortsatte antalet tigrar att minska dramatiskt.

Ett antal initiativ från den indiska regeringen har sedan dess hejdat utvecklingen. De första verkligt positiva effekterna kunde iakttas med början 2006, och nu ser det ut som att tigern är på kraftig tillväxt igen.

Åtgärderna handlar bland annat om jaktförbud och upplysningsarbete bland invånarna i byar i tigrarnas närhet. Man har också med assistans från internationella organisationer anställt ett stort antal skogsvaktare för att stävja tjuvskyttarnas framfart och förstärka skyddet kring reservat.

Problem finns dock fortfarande med att mänskliga intressen och tigrarnas intressen krockar. Den indiska regeringen anser därför att man inte kan luta sig tillbaka och att dessa intressekonflikter behöver adresseras, bland annat genom att fler reservat skapas så att tigrar och människor samhällen kan hållas mer åtskilda. För närvarande är tigerpopulationerna väldigt stora i vissa områden, vilket ökar risken för problem i möten med människor på bland annat plantager.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
830Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons