Skatteverket meddelar att man har upptäckt en kraftig ökning av antalet välfärdsbrott. Prognosen för det kommande året är dessutom att den här typen av brottslighet kommer att fortsätta öka. Det är enligt försiktiga bedömningar 10-20 miljarder skattekronor som på det här sättet slussas ut till brottslingar.

Ett välfärdsbrott kan handla om bland annat bidragsfusk, falska identiteter och folkbokföringsadresser men även felaktiga rut- och rot-avdrag. På söndagen uppmärksammade SR att Skatteverket under år 2018 har rapporterat in nästan tusen ärenden till Försäkringskassan gällande felaktiga utbetalningar från deras system, vilket innebär en fördubbling på bara ett år.

Det är oklart hur mycket pengar välfärdsbrotten omsätter per år. För två år sedan kom både Riksrevisionen och Ekonomistyrningsverket med en bedömning att det troligen handlar om cirka 10-20 miljarder kronor per år.

Tar ut bidrag med falskt upplägg
Ett konkret exempel på ett välfärdsbrott kan vara att man tar hit en person från ett annat land och genom en påhittad anställning kan visa underlag som innebär att personen kan folkbokföras i Sverige och får tillgång till en rad välfärdstjänster.

– När man sedan tar över den här identiteten bygger man på den med fiktiva inkomster och kontrolluppgifter för att få möjlighet till att ta ut utbetalningar från till exempel Försäkringskassan eller ta upp krediter för att man har byggt upp en inkomst och kreditvärdighet. Gör man det med fler personer kan man bygga upp ett bolag, och allt går tillbaka till en huvudman som inte har någon spårbarhet i sig, säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Kommer öka 2019
Skatteverkets bedömning är att antalet välfärdsbrott ökat och även kommer att fortsätta att öka under 2019.

LÄS ÄVEN: Utländsk sjubarnsmamma fuskade till sig 400.000 kr i bidrag