På bara ett decennium har förskrivningen av antidepressiva till husdjur fyrdubblats. Vissa menar att det handlar om en quick fix för djurägarna.

I fjol såldes antidepressiva till djur för mer än 1,2 miljoner kronor. Hundar är överlägset det djur som ges mest följt av katter och hästar. Mörkertalet tros dock vara stort då många importerar på egen hand och veterinärer som skriver ut SSRI-preparat avsedda för människor.

Genombrottet för antidepressiva till djur kom för drygt 15 år sen och förskrivningen var länge låg men har sedan 2009 ökat med över 300 procent. Enligt Linda Olsén, farmakolog och etolog på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, är antidepressiva bland djur vanligare internationellt. I Sverige finns inte den traditionen och man förlitar sig i högre grad på hundpsykologer.

– I många andra länder är det veterinärer som tar hand om beteendeproblem hos hundar och katter och där är det säkert så att man ger antidepressiva av tidsbrist och eftersom man inte har så mycket annat att sätta in, säger hon till Svenska Dagbladet.

Svensk första hundpsykologen

På 1960-talet blev svenske Anders Hellgren världens första hundpsykolog, något som sedan blev en särskild utbildning han reser runt i världen och föreläser om.

Hallgren menar att det kan vara motiverat med antidepressiva för en panikslagen och extremt rädd hund, men aldrig utan att det samtidigt jobbas med träning och motion. Han anser att hundägarna driver på utvecklingen genom att tro att hundarna har beteendeproblem och vill ha enkla lösningar.

– Nu skrivs det ut för vidlyftigt eftersom man bara fokuserar på symtomen. Det finns så mycket annat man kan göra för en stressad hund som drar i kopplet, skäller och biter sönder saker. En unghund är full av energi och botemedlet är inte psykofarmaka och gränssättningar utan att aktivera hunden.

Hundpsykologen Jessica Bergman håller med.

– Många vill ha en quick fix. Man har inte tid för hunden och vill hellre medicinera bort ett beteende som man inte gillar. Då tänker man inte på hunden, bara på sig själv.

Samtidigt råder delade meningar om ett djur verkligen kan bli deprimerat. Ja, menar Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet, medan veterinären Eva Hertil anser att djur kan visa sorgereaktioner och nedstämdhet men i dag saknas kunskap och utbildning för att kunna ställa diagnosen depression på ett djur.