magdalena-biden-feat

Bild: News Öresund / Gage Skidmore

Debatt

Är den svenska regeringens inkompetens på samma nivå som den amerikanska?

Publicerad 3/10/2022
Annons

DEBATT Frågan kan ju synas märklig i ett svenskt mediaperspektiv, men det finns starka skäl att både ställa frågan och analysera den. Det är ju valår både i USA och i Sverige detta år.

Till att börja med bör man titta på kompetensnivån hos enskilda ministrar och då ser man klart och tydligt att det finns samma svagheter i båda regeringarna.

I USA har vi en utrikesminister som under fyra år före sitt tillträde upprepade otaliga gånger i CNN, MSNBC med flera mediabolag att det fanns bevis för att President Donald Trump var en ’Russian Asset’, dvs. en rysk spion. Antony Blinken är en heltidspolitiker som har sin partibok att tacka för sin karriär under Obama och nu under Biden, som av många ses som presidentperiod Obama 3.

Ann Linde är likaså en karriärpolitiker som inte tycks vara särskilt intelligent. Hennes glädjeskutt i SVT när EU sanktionerade mot Putin och Lavrov nyligen tyder på att hon inte förstått hur uddlösa just dessa personliga sanktioner är.

Det ser knappast bättre ut när vi tittar på försvarsministrarna. I Sverige har vi en vapenvägrare och kommunalpamp som minister och som inte tycks förstå att omvärlden har förändrats sedan 2014 då han tillträdde. Han kan ju inte tänka sig att ompröva den svenska neutralitetspolitiken. Frågan är vad vi skall vara neutrala mot i dagens läge? Frågan är också varför han drar benen efter sig när det gäller att snabbt ruta upp det svenska försvaret.

I USA sitter det en general som försvarsminister, men som tycks vara mer intresserad av jämlikhetsfrågor inom försvaret och att amerikanska soldater skall lära sig hur rasistiskt USA är. Han tycks ha missat att det hänt en hel del i USA sedan 1950-talet på den fronten. Att han dessutom varit ansvarig för den mest katastrofala reträtten i amerikansk historia när man lämnade Afghanistan, tyder på att han saknar vilja eller förmåga att påverka sin chef.

Bristerna i amerikansk säkerhetspolitik och geopolitiska strategi under Biden har öppnat för en osäkrare värld. USAs utrikespolitiska intentioner är nu helt förutsägbara. Annat var det under den förra administrationen, vilket var en relativt lugn period ur ett globalt säkerhetspolitiskt perspektiv.

Miljöministrarna i bägge länderna har båda Cv:n som tyder på att de saknar rätt kompetens. Vad sägs om damfrisörska och partibok? I USA sitter en politiker och multimiljonär som åker jorden runt med sitt privatflygplan och talar om att minska koldioxidutsläppen. Det senaste uttalandet är riktat till Vladimir Putin om att inte släppa ut så mycket avgaser när han anfaller Ukraina. Tror han att Putin lyssnar???

Listan av inkompetenta ministrar i båda länderna kan göras mycket längre, men likheterna förblir desamma. Kompetens och sakkunskap tycks inte vara en merit som givit dem deras poster. I stället är det partibok, fackliga karriärer eller goda nätverk.

Om vi tittar på energipolitiken så finns liknande svagheter. I Sverige satt Miljöpartiet vid ratten under sju år och lyckades köra svensk energipolitik rejält i diket med nedstängda kärnkraftverk och en drivmedelspolitik som gör mer skada än nytta. I USA ser vi en motsvarighet i att den demokratiska vänsterfalangen lyckats driva Biden att strypa energiproduktionen och stänga ner en viktig pipeline från Kanada. USA har gått från nettoexportör av energi till att bli nettoimportör på mycket kort tid och därmed gjort sig beroende av Putins olja, vilket resulterat i en geopolitisk katastrof.

Det är lika illa när det gäller den ekonomiska politiken. Det är ju valår både i USA och i Sverige och bägge regeringar bedriver valfläskpolitik som trycker upp inflationen. I USA kallas det ’Build-Back-Better’ och i Sverige heter det vårbudget.

Den grova kriminaliteten i bägge länderna har nått rekordnivåer. En upp-och-nervänd politik som ser brottslingarna som offer och brottsoffren som skyldiga bär ansvaret till denna tragedi.

Biden sa under valkampanjen 2020 att Trump borde avgå eftersom så många amerikaner dog av Covid under 2020 (385 000). Under Bidens första år har 1.5 gånger fler dött av Covid trots att man haft full tillgång till vacciner och nya behandlingsmetoder, men har Biden avgått? Coronakommissionen i Sverige har visat att precis samma brist på ledarskap som präglat Bidenadministrationen nu riktas mot den svenska regeringen.

Rent allmänt kan man säga att bägge länderna bedrivit symbolpolitik i stället för en resultatinriktad politik med fokus på att lösa brännande samhällsproblem.

Ansvaret för den misslyckade politiken i Sverige vilar tungt på Magdalena Andersson som före detta finansminister och numera statsminister under en sammanlagd period av snart åtta år. Hur kan det då vara möjligt att den nuvarande svenska regeringen åtnjuter så hög popularitet trots sina grova misslyckanden? Svaret ligger i att svenska medier precis som de amerikanska agerar mer som propagandaorgan åt respektive regering. Deras politiska ’nyhetsförmedling’ påminner mer om Pravda under sovjettiden. Man ser exakt samma typ av vinklad nyhetsförmedling i USA från de etablerade medieföretagen.

Som exempel vill jag påminna om hur SVT ’attackerade’ Jimmie Åkesson nyligen och tvingade honom att välja mellan Putin och Biden. Det hedrar Åkesson att han inte valde någon av dem. Mer än 67 procent av amerikanerna skulle inte heller välja Biden om det vore val idag, så Åkesson är i mycket gott sällskap. Att SVT och andra medier gör stor sak av detta och förmedlar Magdalena Anderssons och Annie Lööfs spelade indignation är inte förvånande. Det som förvånar är att Ulf Kristersson nedlåter sig till samma billiga smutskastning.

Jag anser därför att svaret på den inledande frågan är ett otvetydigt ja och jag hoppas innerligt att invånarna i båda länderna är smarta nog att inse detta och gör ett bättre val när de går till valurnorna i höst.

Ivar Cederholm
Amerikakännare

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons