Enligt en pensionsexpert kan man ha arbetat som vårdbiträde i över 40 år och få en pension som motsvarar vad den som varit arbetslös hela livet får.

Det är Anna Eriksson, expert hos pensionärsorganisationen SPF Seniorerna, som berättar för Aftonbladet att garantipensionen och bostadstillägget som höjdes vid årsskiftet kommer med en bieffekt. Flera nyblivna pensionärer får nämligen en lägre pension än om de aldrig skulle ha arbetat i sitt liv.

LÄS ÄVEN: Alliansstyrd kommun slopar busskort för tusentals pensionärer: ”Vi prioriterar andra saker”

Enligt beräkningar från SPF ger flera av de vanligaste arbetena i landet numera en lägre pension än det maximala grundskyddet som nyligen införts och ger 14 100 kronor per månad.

Hundratals kronor mer

Ett exempel är ett vårdbiträde som efter 40 års heltidsarbete nu pensionerade sig vid årsskiftet. Personen i fråga kommer att få drygt 700 kronor mindre i pensionsutbetalning än en garantipensionär med fullt bostadstillägg.

LÄS ÄVEN: Lägre pension för drygt 40 års arbete än den som inte jobbat en enda dag

Det 58-åriga vårdbiträdet Carina från Stockholm är förbannad över systemet. Hon förstår inte logiken efter att ha slitit sedan tonåren och sedan få en sämre pension än någon som varit arbetslös.

– Jag tycker att det är rent ut sagt för jävligt. Har man jobbat och slitit sedan man var 17–18 år så borde det ge en bättre pension, säger Carina till Aftonbladet.

Nedan följer en beräkning som SPF Seniorerna har gjort. Den visar att en garantipensionär får ut 712 kronor mer än ett vårdbiträde.

Vårdbiträde

Slutlön: 27 700 kr

Total pension: 16 378 kr

Kompensationsgrad: 58 procent

Efter skatt: 13 388 kr

Med bostadstillägg: 14 604 kr

Skillnad: 712 kronor mindre än en garantipensionär med fullt bostadstillägg (504 kronor mer om personen får bostadstillägg).

LÄS ÄVEN: Stadsmissionen larmar: ”Ökning av fattigpensionärer som inte kan leva på pensionen”