I Gävleborgs län finns landets högsta andel arbetslösa utrikesfödda. Trots den dystra situationen tror man att gruppen kommer att vara de som ska rädda länets arbetsmarknad på lite sikt.

2015 lanserade Sandvikens kommun ett projekt tillsammans med arbetsförmedlingen med ambitionen att få fler migranter i arbete. Sedan dess ska man ha lyckats få 309 stycken anställda – i vilken form framgår dock ej.

Enligt Ulf Palm på integrationsenheten i Sandviken valde man att ”attackera det privata näringslivet” vilket han påstår ”har gått över förväntan”.

Samtidigt är Gävleborg det län med högst andel arbetslösa utrikesfödda. Men detta ser man inte som ett problem utan något som kommer fixa sig på sikt.

– Vid nästa högkonjunktur då har vi arbetskraft, säger Gabriella Persson Turdell, Arbetsförmedlingen Gävleborg, till SVT Nyheter.

Den ökända rapporten

Det var i Sandviken som en omdiskuterad rapport beställd från kommunens arbetsmarknads- och trafiknämnd, framtagen av ett revisionsbolag, publicerades 2014. I denna hävdades att Sandviken tjänar över 500 miljoner kronor per år på migranterna i staden.

Rapporten, och DN som skrev om den, fick stark kritik. Fem år senare, 2019, varnades det för ett rekordunderskott på 67 miljoner kronor och det främsta skälet till situationen som pekades ut var demografin.

Man hade då ca 700 personer som gick på socialbidrag. Ytterligare 350 personer hade så kallade extratjänster, en hundraprocentigt subventionerad anställning i offentlig sektor. Samtidigt behövs 800 nya skolplatser och en utbyggd äldrevård.

”Verklighetsfrånvända kommunpolitiker”

Louise Erixon (SD), kommunstyrelsen ordförande i Sölvesborg, är uppväxt i Sandviken. Även hon är starkt kritisk till rapporten.

– Den är symptomatisk och visar hur verklighetsfrånvända kommunpolitiker bidrar till att förstöra för sina egna kommuninvånare. Det är så klart tragiskt, säger hon till Expressen.

I Sölvesborg har man gjort klart att man inte vill ta emot några migranter. Men skulle man ändå tvingas till det säger Erixon att de röda kommuner som alltid påstår vilken vinst detta är – som Sandviken – kan få ta emot dem.