I ett pressmeddelande skriver Malin Blomgren från Arbetsförmedlingen att ”fler än någonsin” av ”nyanlända” får ”jobb eller börjar studera”. Uttalandet sprids nu friskt i media, bland annat av SR. Men pressmeddelandet möter hård kritik av de som menar att det är grov skönmålning.

Det är under rubriken ”Större andel nyanlända i Sverige får jobb” som SR basunerar ut Arbetsförmedlingens pressmeddelande. De skriver att ”hittills i år har 44 procent fått jobb eller börjat studera 90 dagar efter det att de lämnat programmet. Samma period förra året var motsvarande siffra knappt 32 procent.

Nationalekonomen Tino Sanandadji sågar dock nyheten och kallar det ett ”trick”.

Arbetsförmedlingen går ut med detta regelbundet, och tricket är alltid samma: 44 procent är riktiga jobb *plus* studier *plus* arbetsmarknadsåtgärder, där ökningen inte är riktiga jobben. Endast 7 procent går vidare till “arbete utan stöd“, dvs riktiga jobb som genererar skattepengar snarare än bidragsjobb försörjd av skattebetalare, vilket är en minskning från 8 procent sist.

Han poängterar att den andel som går vidare till riktiga jobb har legat stabilt kring fyra till åtta procent i flera år.

”Friserar data”
Sanandadji förklarar att ökningen som Arbetsförmedlingen framhäver drivs av de så kallade ”Extratjänsterna”, som är det senaste namnet på regeringens satsning för att få nyanlända i jobb.

Han menar dock att det är regeringens sätt att manipulera statistiken till en kostnad av många miljarder av skattebetalarnas pengar.

Så många miljarder kostar det
I februari i år förklarade Ekonomifakta vad ”Extratjänsterna” innebär, och kostar:

Enligt en ny prognos från Arbetsförmedlingen förväntas utgifterna för subventionerade anställningar öka markant under de kommande fyra åren och det är framför allt arbetsmarknadsstödet Extratjänster som expanderar. Fram till 2021 förväntas Extratjänsterna kosta skattebetalarna omkring 30 miljarder kronor.

”Lättlurade väljare”
Sanandadji rasar över den manipulation av statistiken. Han skriver vidare:

Det är exakt samma trick varje gång, de kallar skattefinansierade åtgärder ”jobb” eller ”sysselsättning” trots att andel nyanlända i riktiga jobb inte ökar. Miljarder som hade kunnat gå till fattigpensionärer kastas bort på bidragsjobb så regeringen ska lura i lättlurade väljare att de löst integrationen.