Argentinas skuld till Internationella valutafonden, IMF, är enligt landets president Alberto Fernandez omöjlig att betala tillbaka i sitt nuvarande originalformat.

Under Fernandez föregångare Mauricio Macris presidentskap arrangerades att Argentina, som varit i lågkonjunktur sedan 2018, skulle få ett lån på totalt 57 miljarder dollar från IMF. 44 miljarder dollar av dessa har betalats ut. Sedan Fernandez blev president i december 2019 har han vägrat att acceptera resten av lånet och försökt att omförhandla det.

– Skulden som vi ärvde med de nuvarande villkoren är inte möjligt att betala, och vad vi tittar på är hur vi ska förhandla med IMF för att erhålla de bästa fördelarna, sa Fernandez i en radiointervju i helgen.

Enligt Fernandez måste Argentina betala 3,5 miljarder dollar i år, 18 miljarder nästa år och 19 miljarder 2023.

– Vilken chans har vi att betala 18 miljarder dollar nästa år? Ingen, sa han.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har Argentina sammanlagt omkring 100 miljarder dollar i skulder till långivare i västvärlden.

Vill ha bättre villkor

Samtidigt understryker han att idén inte är att inte betala men att förhandla fram en överenskommelse där landet kan upprätthålla sin ekonomiska utvecklings- och tillväxtplan.

I förra veckan reste Argentinas finansminister Martin Guzman till Washington för ett möte med IMF:s chefer. Efteråt uppgav man att de två parterna nått en gemensam överenskommelse för behovet av en makroekonomisk hållbarhet och för säkerställandet av den pågående återhämtningen efter pandemin.