Efter att ha tillträtt posten som Argentinas nye president för några veckor sen, och gett landet ett överskott i budgeten för första gången på tolv år, har Javier Milei siktat in sig på att montera ned vänsterns grepp om landet liksom den politiska korrektheten som haft förödande konsekvenser för stora delar av statsapparaten och samhället.

Nyligen förbjöd Javier Milei att ordet ”gratis” används i samband med avgiftsfria statliga tjänster och sedermera också bannlyst könsneutrala uttryck för statsanställda i officiella dokument. Även så kallat genusperspektiv skrotas.

I fredags kungjorde Milei att man kommer att stänga Argentinas statliga nyhetsbyrå Télam.

– Vi kommer att stänga Télam-byrån, som har använts under de senaste decennierna som en propagandabyrå för kirchnerism, sa han och syftade på den tidigare presidenten Cristina Fernández de Kirchner och hennes politiska rörelse.

LÄS ÄVEN: Argentinas president förbjuder könsneutrala uttryck

Milei uppgav att byrån är en av de ”stora politiska lådorna som helt enkelt är platser för att skapa militant sysselsättning”.

Télam har kritiserats för partiskhet i flera år och under de senaste två decennierna ändrat sin politiska linje beroende på vem som sitter vid makten.

I början av februari beslutade Mileis regering att Télam skulle ställas under förvaltarskap i ett år. Presidenten försökte ingripa i alla statliga medier för att ”modifiera den organisatoriska och funktionella strukturen” för organisationerna.