På tisdagen meddelade ärkebiskop Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022 och gör sin sista gudstjänst den 30 oktober.

Jackelén valdes till Svenska kyrkans högsta ämbete i oktober 2013 och togs emot i Uppsala domkyrka den 15 juni 2014. Hon var den första kvinnan på posten och den 70:e ärkebiskopen i ordningen.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan: Muhammed ska vara kristnas nya profet

En ärkebiskop inom Svenska kyrkan brukar tjänstgöra i sitt uppdrag fram till pensionen och Antje Jackelén fyller 67 år i juni 2022. Nu inleder Svenska kyrkan processen med att förbereda nästa ärkebiskopsval.

Eftersom ärkebiskopen också är biskop i Uppsala stift röstar de diakoner och präster i Uppsala stift som har en tjänst i stift eller församling, samt lika många förtroendevalda elektorer som är utsedda av stiftets församlingar. Ärkebiskopen väljs också av ledamöterna i samtliga domkapitel och stiftsstyrelser samt av ledamöterna i kyrkostyrelsen.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan i ny påverkanskampanj för öppna gränser

Processen med att utse en ny ärkebiskop beräknas vara klar i juni 2022 och mottagningsgudstjänst planeras till i början av december 2022.

Reaktioner

”Äntligen blir vi av med Antje som ärkebiskop”, skriver AfS-ledaren Gustav Kasselstrand på Facebook och konstaterar att Svenska kyrkan tappat över en halv miljon medlemmar sedan 2014.

Gör nu inte samma misstag genom att tillsätta ännu en vänsteraktivist som ärkebiskop. Vi har haft nog med sådana. Tillsätt en ärkebiskop som är trogen Bibeln och bekännelseskrifterna!

LÄS ÄVEN: ”Trist” – Dubbla måttstockar då ärkebiskopen reagerar över dåd mot kristna och muslimer