Svenska Kyrkan har fått kritik för att inte längre vara ett opolitiskt andligt forum för alla utan i stället profilera sig som en kyrka endast för vänstertroende. Ärkebiskop Martin Modéus spär nu på bilden ytterligare i ett hårt utspel mot Jimmie Åkesson för dennes markering mot terrormoskéer i Sverige.

Enligt ärkebiskopen ökar kritik mot invandrade muslimer med våldsbejakande antisemitiska åsikter bara polariseringen i landet när vi i stället borde söka samförstånd kring våra olikheter. I sin attack mot SD-ledaren slår Modeus fast att islam är en systerreligion till både judendomen och kristendomen.

Det är en hållning som inte har stort stöd av situationen i den muslimska världen där judar och kristna är hårt förföljda och det på flera håll är belagt med dödsstraff att bekänna sig till någon annan religion än islam. Men i Sverige ska det fungera, är ärkebiskopen övertygad om, också med de muslimer och moskéer som stödjer Hamas massmord på judar den 7 oktober och islamistiska terrordåd i allmänhet.

LÄS ÄVEN: Ny SD-fientlig ärkebiskop tar över Svenska kyrkan i höst

Vill inte stänga några terrormoskéer

Modéus ser i motsats till Åkesson inget behov av att stänga moskéer som sprider antidemokratisk, antisvensk, homofob, antisemitisk propaganda eller allmän desinformation om det svenska samhället, som SD-ledaren formulerade det i sitt tal på partiets landsdagar i helgen.

Tvärtom skyndar ärkebiskopen nu i en intervju med Kyrkans tidning till sådana moskéers undsättning. Om man ska ta avstånd från våldsbejakande ideologier får man göra det på något annat sätt, slår Modéus fast, inte genom att prata om att stänga terrormoskéer:

– Det ökar motsättningarna och oron i landet. Sverige behöver i dag tillit och samling, inte polarisering.

Ärkebiskopen menar vidare att Åkessons markering mot moskéer som sprider antidemokratisk, antisvensk, homofob och antisemitisk propaganda skickar budskapet att muslimer inte ska känna sig hemma i Sverige. Att vilja riva ”heliga byggnader” som är centra för dylikt är enligt Modéus den verkliga fundamentalismen.

LÄS ÄVEN: Ärkebiskopen försvarar gräddfil till tandvård för illegala invandrare

”Vi har en fungerande religionsfrihetlagstiftning”

Ärkebiskopen säger vidare att de muslimer som Åkesson pekat ut är ”vanliga, hederliga människor med muslimsk tro eller bakgrund”. Att kritisera terrormoskéer ”hör inte hemma i Sverige”, hävdar han.

– Vi har en fungerande religionsfrihetlagstiftning, som tjänar oss väl, tycker Modéus.

Han ser inga problem med att radikal islam i allt snabbare takt flyttar fram sina positioner i Sverige. Detta eftersom islam är en ”syskonreligion” till kristendom och judendom.

Kristna som har en annan syn på islam antyder Modéus inte har någon plats i Svenska kyrkan. Är man som kristen oense om något med muslimerna får man samtala om det, inte ”uppmana till aggression” som han anser att Åkesson gör.

Ingen förändring efter Jackeléns avgång

Många traditionella kristna hade hoppats på en återgång till en mer normaliserad kristendom inom Svenska Kyrkan när Antje Jackelén meddelade sin avgång och en ny ärkebiskop skulle väljas. Under hennes tid som kyrkoöverhuvud antogs bland annat islams stridsrop ”Allahu akbar” i svensk översättning som valspråk och den muslimska krigarprofeten Muhammed jämställdes med Jesus.

Förhoppningarna kom dock på skam när Martin Modéus valdes till Jackeléns efterträdare. Han har i allt väsentligt förvaltat det vänsterorienterade och religionsrelativistiska arvet efter den förra ärkebiskopen.

Det är inte första gången som Martin Modéus går till attack mot Sverigedemokraterna. Hans kritik mot Jimmie Åkesson är relativt sett ändå mild jämfört med brodern Fredrik Modéus som också kandiderade till posten som Sverige ärkebiskop. Han pekade i en artikel i Expressen för en tid sedan ut SD-ledaren som ”anti-krist”.

LÄS ÄVEN: Biskop attackerar SD – beskriver Åkesson som antikrist