Angela Merkel

Foto Michael Panse.

Utrikes

Årligt invandringstak att vänta i Tyskland

Publicerad 10/9/2017
Annons

➤ TYSKLAND Efter flera timmar långa diskussioner på söndagen fick förbundskansler Angela Merkel ge med sig angående ett årligt tak på invandringen för att säkerställa ett fortsatt samarbete mellan hennes CDU och systerpartiet CSU.

Det årliga taket ska enligt Reuters ligga på omkring 200 000 netto – inklusive familjer som redan finns i Tyskland.

Tyska myndigheter kommer dock inte att avvisa migranter vid gränsen och parterna undviker att använda den specifika termen ”övre gräns”, vilken Merkel ska ha förkastat gång på gång.

I slutet av september hölls val i Tyskland och Merkel omvaldes för en fjärde gång som förbundskansler. Samtidigt gick dock EU- och invandringskritiska partier starkt framåt och togs plats i förbundsdagen.

Ny koalition bildas
Merkels ambition är nu att bygga en koalition mellan hennes konservativa block och två andra partier; liberala FDP och miljöpartiet.

Innan denna konstellation kan sättas ihop måste dock allt stämma på hemmaplan först, och meningsskiljaktigheter mellan CDU och CSU måste lösas.

CSU har sedan Merkel lät landets gränser stå vidöppna under migrantkrisen 2015, och en miljon asylsökande kom, haft en kraftigt annorlunda syn på migration än CDU. Det är också CSU som begärt ett invandringstak, något Merkel länge avvisat med hänvisning till att det skulle bryta mot den tyska konstitutionen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
752Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons