Faksimil Twitter

Utrikes

Armén ska säkra bensintillgången i Storbritannien

Publicerad 10/3/2021
Annons

Den pågående bensinkrisen i Storbritannien, som uppges bero på svår brist av tankbilschaufförer, ska nu åtgärdas med militär hjälp. Cirka 200 soldater, varav hälften är utbildade förare, rycker in på måndag uppger brittisk media.

Soldaterna har legat i beredskap och snabbutbildats på åkerier under den gångna veckan, skriver the Guardian. De har bland annat fått lära sig fylla tankbilar och bensinstationer. Tidigt måndag morgon ska soldaterna vara på plats. Enligt tidningen står nu över 25 procent av de enskilt ägda bensinstationerna tomma.

Krisen har pågått i över en vecka. Människor har tvingats köa i timmar för att kunna tanka sina bilar. På vissa håll har bensinbristen lett till våldsamheter. De brittiska bränslejättarna hävdar att panikköp har ökat effekten av krisen, som många menar orsakats av brexit och pandemin.

I fredags meddelade även den brittiska regeringen att cirka 300 nya tillfälliga arbetsvisum för utländska tankbilschaufförer ska utfärdats. De uppges kunna börja arbeta ”omedelbart”. Samtidigt meddelades att de arbetsvisum som skulle löpa ut den 24:e december, för nära 5 000 utländska lastbilsförare i livsmedelsindustrin, kommer att förlängas till slutet av februari nästa år.

LÄS ÄVEN: Soldater sätts in i brittiskt bensinkaos

Regeringen försökte rekrytera tyskar boende i Storbritannien

Bristen på tankbilschaufförer uppges vara så desperat att tusentals tyskar boende i Storbritannien har kontaktats av myndigheterna i ett försök att rekrytera dem till att köra tankbilar. Anledningen är att tyska körkort utfärdade innan 1999 berättigar innehavaren att framföra lastbilar på upp till 7,5 ton.

– Vi blev ganska förvånade när erbjudandet kom. Löner och villkor för lastbilsförare har säkert förbättrats men jag har bestämt mig för att behålla mitt jobb på en investmentbank istället. Min fru har aldrig kört något större än en Volvo, så hon tänker också tacka nej till det här spännande erbjudandet, säger en tysk man till The Guardian.

LÄS ÄVEN: Vaccinpass krav för att tanka bilen

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons