Ny statistik från Brottsförebyggande rådet visar att anmälningar för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp (HMF) allt oftare leder till fällande dom. Antalet fällande domar har ökat med över 500 procent mellan 2015 och 2019 i polisregion Öst, som består av Södermanland, Östergötland och Jönköpings län.

Statistiken från Brottsförebyggande rådet har sammanställts av SVT Nyheter och orsaken till ökningen är, enligt Klas Ottosson, poliskommissarie i Jönköping, en ökad medvetenhet att anmäla.

LÄS ÄVEN: Äldre kvinna kritiserade brutalt överfall och låga straff – döms för HMF

Enligt Ottosson är det ofta skadegörelse som anmäls, exempelvis inristade eller målade hakkors, brott som tidigare hade bedömts just som skadegörelse men nu även klassas som åsiktsbrott. Även internet omnämns som en vanligt förekommande brottsplats.

– Det är vanligare på nätet och i sociala medier och det finns aktiva grupper som tittar efter detta och gör anmälningar till oss, säger Ottosson till SVT Nyheter.

Näthatsgranskaren sätter rekord i antal anmälningar

Rubriceringen hets mot folkgrupp innefattar att sprida uttalanden som kan anses hota eller vara nedsättande mot människor, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

– Skadegörelsen är svårare att utreda. Brottsligheten på nätet är lättare med bevis, säger Ottosson.

LÄS ÄVEN: Näthatsgranskaren på skattefinansierad skräckturné – ska hota pensionärerna med polisen

Som Samhällsnytt vid ett flertal tillfällen skrivit om är en av de mest framgångsrika HMF-anmälarna den tidigare dömde djurplågaren Tomas Åberg, som med sin organisation Näthatsgranskaren jagat främst svenska pensionärer som dristat yppa invandringskritiska åsikter online. 2019 blev ett rekordår för Näthatsgranskaren och Åberg stoltserade med hela 1400-1500 anmälningar.

authorimage