vaccin spruta covid

Foto: Ministerio de Defensa del Perú from Perú, Perú, CC BY 2.0

Vetenskap

Astra Zenecas vaccin effektivt mot Deltavarianten

Publicerad 7/23/2021
Annons

Enligt data från en kanadensisk undersökning är Astra Zenecas kontroversiella och omdebatterade covid-19-vaccin högeffektivt mot den fruktade Deltavarianten som nu sprids snabbt på många håll i världen.

Sedan vaccineringarna sattes igång har både regelbundna uppföljande doser och uppdaterade vaccin nämnts. Efter Astra Zenecas problem med sitt vaccin kan det nu delvis få upprättelse visavi effektiviteten på Deltavarianten, det som tidigare kallades den indiska varianten.

Enligt data från Kanada har företagets vaccin Vaxzevria uppvisat en effektivitet på 82 procent mot sjukhusinläggning eller död orsakad av virusvarianterna Beta/Gamma som upptäcktes i Sydafrika respektive Brasilien. För Deltavarianten var effektiviteten 87 procent och för Alfavarianten (den ”brittiska” varianten) 90 procent.

LÄS ÄVEN: England kräver vaccinationsbevis på nattklubbar

Resultaten kommer enligt Dagens Industri från Canadian Immunization Research Network (CIRN) och har publicerats som en så kallad pre-print (före granskning och publicering) och avser vaccinets effektivitet efter en dosering. Uppföljningstiden har inte varit tillräcklig för att visa effektiviteten efter två doseringar. Undersökningen omfattar 69 533 individer som testat positivt för covid-19 mellan december 2020 och maj 2021 i Ontario.

Vaxzevria har även visat sig vara effektiv mot mildare symptomatisk covidsjukdom om än i mindre utsträckning. Mot samtlig symptomatisk sjukdom orsakad av Betavarianten var effektiviteten 50 procent, av Deltavarianten 70 procent och av Alfavarianten 72 procent.

Vaxzevria har beviljats villkorade tillstånd för användning i över 80 länder och mer än 700 miljoner doser har levererats till 170 länder.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons