Ben_and_Jerry_kollage

Ben&Jerry:s Sverigechef Soledad Piñero Misa, afghanledaren Fatima Khawari och Ben&Jerry:s amerikanska grundare Ben Cohen och Jerry Greenfield.

Inrikes

Aktivistiska glassjättens Sverigechef bor samman med afghanledaren

Publicerad 6/6/2018
Annons

På måndagen uppmärksammade Samhällsnytt att den amerikanska glassjätten Ben&Jerry:s Sverige-kontor missbrukar företagets webbplats för politisk asylaktivism. Man går emot en majoritet av kunderna och propagerar för den kontroversiella amnesti för 9000 afghanska unga män med avslag på sina asylansökningar som S, V, MP och C imorgon planerar att rösta igenom i riksdagen. Det visar sig nu att Ben&Jerry:s Sverige-chef för socialt engagemang har personliga skäl för engagemanget – hon sammanbor nämligen med afghanledaren Fatima Khawari.

Soledad Piñero Misa, som leder det sociala engagemanget på Ben&Jerry:s svenska franchise bor ihop med Fatima Khawari på trendig adress på Södermalm i Stockholm. Det var författaren och debattören Katerina Janouch först med att uppmärksamma. Hon efterfrågar nu en genomlysning av hur mycket pengar och lobbyverksamhet hos politikerna som det stora multinationella ägarbolaget Unilever kan ha satsat på att driva igenom afghanamnestin.

Samtidigt är det oklart om Soledad Piñero Misa verkligen har det amerikanska moderbolagets och ägarbolagets Unilevers stöd för den form av aktivism för illegala migranter som hon nu använder det svenska dotterbolagets webbplats för.

LÄS MER: Glassjätten Ben&Jerry jublar när ’ensamkommande’ med avslag får stanna: ”Hoppa på kärlekståget med oss!”

I ett uttalande till media har Soledad Piñero Misa hävdat att Ben&Jerry inte är något vanligt glassbolag, utan ett som tar ställning i olika frågor. Hon kallar företagets grundare, Ben Cohen och Jerry Greenfield för aktivister. Duon har bland annat engagerat sig i protester mot det politiska etablissemanget i USA och för att ”ge tillbaka makten till folket”, samma budskap som gav Donald Trump valsegern 2016.

Cohen och Greenfield har även engagerat sig i miljöfrågor och i att ge de mjölkbönder som levererar råvaran till Ben&Jerry:s glass goda arbetsvillkor. Såvitt Samhällsnytt erfar har de två glassprofilerna däremot inte propagerat för amnesti åt illegala migranter, ett problem som är ännu större i USA än vad det är i Sverige.

Soledad Piñero Misa sade också att hon anser att amnesti åt de 9000 afghanska männen är ”att stå upp för en mer human flyktingpolitik”. Påstående motsägs dock av att det har fastslagits att 8 av 10 av de som omfattas av amnestin ljugit om in ålder och minst hälften också om att de flytt från Afghanistan. I stället har de i många år levt i säkerhet i Iran och rest till Sverige av ekonomiska skäl.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
772Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons