Varje år har nästan 100 nyanlända asylinvandrare skickats till Lomma kommun. Där har de genom Socialtjänsten fått kontrakt på egna hyreslägenheter. Nu när etableringsstödet upphör vill Lomma kommun att samma regler ska gälla för asylinvandrarna som för övriga kommuninvånare – men det mötte protester under måndagskvällen.

Nyanlända får etableringsstöd från Migrationsverket i två år. Nu vill Lomma kommun, efter att de två åren passerat, säga upp de nyanländas lägenhetskontrakt. Man anser att det är nu som deras eget ansvar tar vid. Dessa invandrare ska efter två års hjälp med etablering vara självförsörjande och hitta sin egen bostad – som alla andra på den öppna marknaden.

Under måndagskvällen skulle politikerna i kommunens socialnämnd fatta beslut om detta. Samtidigt stod över hundra protesterande kommunbor i entrén till kommunhuset. De vill att asylinvandrarna ska få behålla sina tillsvidarekontrakt. Det finns inte tillräckligt många hyresrätter i Lomma, och en bostadskö, så de berörda asylinvandrarna skulle sannolikt få flytta från kommunen om beslutet klubbas.

LÄS ÄVEN: Löfven vill inte ha ett asyltak: “Går att hålla en ansvarsfull nivå ändå”

– Vi är medvetna om att det tar åtta till tio år för nyanlända att bli självförsörjande och då är två år för lite. Men vi slänger inte ut några barnfamiljer på gatan, sa kommunstyrelsens ordförande Robert Wenglén (M) till demonstranterna.

På en demonstrerande asylinvandrares skylt stod det ”vi är er framtida arbetskraft” och på en annan skylt stod det ”låt barnen gå kvar i skolan”.

Men inget nytt beslut i sakfrågan fattades på måndagskvällen. Socialnämnden beslutade i stället att skicka tillbaka ärendet till förvaltningen för fortsatt behandling.

LÄS ÄVEN: Svenska kyrkan ska stoppa utvisningar av afghaner utan asylskäl med klockringning

– Det ska tas upp i nämndens arbetsutskott om två veckor, berättade socialnämndens ordförande Susanne Borgelius (M). Det måste förtydligas att inga familjer kommer att ställas på gatan, sa hon.

Hur kommunen ska garantera att ingen familj “ställs på gatan” utan socialtjänstens stöd framgår inte av politikernas kommentarer. Inte heller framgår det hur kommunen hanterar andra ärenden med personer som riskerar att hamna utanför bostadsmarknaden, personer som inte är asylinvandrare.

Nya Dagbladet skrev i november förra året att Lomma kommun köpt ett gårdshotell åt nyanlända på grund av bostadsbristen. Även Sydsvenskan rapporterade om en generell bostadsbrist i Lomma.

LÄS ÄVEN: Nära hälften av Ronnebys utrikesfödda är arbetslösa – betalar 33 miljoner i socialbidrag