Ida_Bylund_Lindman_pengar

Ida Bylund Lindman, som ansvarar för försörjningsstöd och nyanlända i Uppsala, har jättesvårt att förstå det inträffade.

Inrikes

Asylsökare vandaliserade och stal från boendet – notan på en halv miljon gick till skattebetalarna

Publicerad 5/25/2018
Annons

Ägaren till ett vandrarhem i Uppsala ville i likhet med många andra tjäna en hacka genom att upplåta byggnaden som asylboende till Migrationsverket. När avtalet efter ett år sades upp visade det sig att de asylsökande såväl stulit som vandaliserat. Notan för att återställa vandrarhemmet i ursprungligt skick landade på över en halv miljon kronor. Det blir skattebetalarna som får stå för den. Det rapporterar SVT.

Rapporterna om onormalt slitage, oaktsamhet, vandalisering, anlagda bränder, utbrott av vägglöss och brottslighet på asylboenden har duggat tätt de senaste åren. Det är dock inte uppgifter som nått fram till Ida Bylund Lindman, som är chef för Avdelningen försörjningsstöd och nyanlända vid Uppsala kommun. I ett uttalande till media säger hon att ”det här är jätteovanligt” och ”inte har hänt tidigare”.

Boendet har haft plats för 40 migranter och sammanlagt har ett hundratal personer kommit och gått under det år som Migrationsverket hyrde lokalerna. Enligt Ida Bylund Lindman var upphandlingen en tillfällig paniklösning i spåren av asylkaoset och systemkollapsen i asylmottagandet 2015. Hon säger att hon ”har jättesvårt” att svara på vad som gick snett så att kostnaderna för stölder och skadegörelse skenade iväg till en halv miljon.

I kostnaderna ingår även ett antal tusen kronor i böter efter att migranter falsklarmat brandkåren till boendet. Såvitt Samhällsnytt erfar har inte något av brotten klarats upp och ingen av de skyldiga lagförts. Det är oklart om någon polisutredning av det inträffade överhuvudtaget har gjorts.

Ida Bylund Lindman har svårt att förstå att migranterna stulit och vandaliserat, i synnerhet som de fått gå kurs i samband med ankomsten där de fått lära sig ”hur man ska bete sig i en bostad när man kommer till Sverige”.

Tidigare har bland annat boenden som schlagerkungen och asylboendebaronen Bert Karlsson hyrt blivit utsatta för omfattande vandalisering som resulterat i juridiska konflikter kring vem som ska betala mångmiljonnotorna.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons