En 16-åring som i vissa kretsar gjort sig känd som rapartist åtalas nu för att ha skjutit hjäl en jämnårig i centrala Eskilstuna. Enligt åklagaren är motivet en maktkamp om revir och narkotika. Gärningsmannen beskrivs vara en ”springpojke” åt grovt kriminella i kommunen. Om han döms för mord och grovt vapenbrott räknar åklagaren med att påföljden blir ungdomsvård i tre eller fyra år.

Det var klockan 19.50 den 17 september förra året som en 16-åring pojke sköts med tre skott i bröstet och magen på Nyforsgatan vid korsningen till Norra Brogatan beläget i stadsdelen Nyfors i Eskilstuna.

LÄS ÄVEN: 16-åring häktad för dödsskjutning i Eskilstuna

Flera personer blev vittnen till avrättningen som ägde rum mitt på gatan centralt i staden. Ett vittne uppger för polisen att mördaren var iskall i sitt agerande när han närmade sig brottsoffret. Mördaren ska ha tilltalat offret vid hans förnamn och därefter frågat ”vad händer” innan han drog fram pistolen och avlossade flera skott.

Brottsoffret fördes till Mälarsjukhuset men knappt en timme senare dog han av skadorna – skotten gick genom flera vitala organ, bland annat aorta, hjärtat, lungorna, levern och höger njure.

Brottsplatsen. Foto: Polisen
Brottsoffret nedskjuten på gatan. Foto: Polisen
Brottsplatsen. Foto: Polisen
Brottsplatsen. Foto: Polisen

Socialnämnden: ”Springpojke åt de grövsta kriminella”

Samhällsnytt har tagit del av polisutredningen och även tittat närmare på både den misstänkte gärningsmannen och brottsoffret. Det framkommer att båda två var 16 år gamla vid brottstillfället och ska ha haft kopplingar till gängkriminalitet.

I ett yttrande från socialnämnden i Eskilstuna framkommer det att den misstänkte gärningsmannen ska vara en ”springpojke åt flera av de grövsta kriminella i Eskilstuna”. Samtidigt förekommer brottsoffret i belastningsregistret där han våren 2019 dömdes för att ha misshandlat en pojke. Vittnen uppger även att brottsoffret styrde ett gäng.

Maktkamp och förnedring

Kammaråklagare Maria Edström berättar i en intervju med SVT att hon ser motivet som en konflikt rörande vilka som ska hantera narkotikaförsäljningen i olika områden i staden.

Polisutredningen visar samtidigt även en personlig konflikt mellan de två tonåringarna som har känt varandra sedan årskurs sju i högstadiet. Bara en vecka innan mordet ska den misstänkte mördarens lillebror ha blivit omringad och misshandlad av den mördade 16-åringen och hans gäng. Pojken fick motta slag och sparkar medan han pressades att ringa sin bror.

Offret hånade rapartist

Den mördade 16-åringen ska samma dag som skjutningen ägde rum ha publicerat en bild på Instagram där han visade handen mot kameran föreställande en pistol. Vidare skickade han ett hån med texten, ”folk leker maxade på musikvideo”.

Ett meddelande som enligt vittnen är riktade mot den misstänkte mördaren. Detta eftersom han vid sidan om sin kriminella bana även är en välkänd rapartist i Eskilstuna.

Brottsoffret. Foto: Polisen
Misstänkt gärningsman (t.h.). Foto: Polisen

Polishund spårade mordvapnet

Efter skjutningen fick polisen information att den misstänkte mördaren hade rört sig vid en garagelokal på Drakensköldsgatan-Bergsgatan bara två timmar innan brottstillfället. Polisen undersökte uppgiften med hjälp av en hundpatrull.

I samband med sökandet skulle hunden markera på en påse som fanns i ett förrådsutrymme. Påsen innehöll kläder och även en pistol. Vid en teknisk undersökning har man konstaterat att den misstänkte 16-åringens DNA fanns på kläderna och även fingeravtryck på påsen.

Mordvapnet har varit i flera skjutningar

Det misstänkta mordvapnet är en modifierad halvautomatisk pistol av märket Zoraki och modell 906 som ursprungligen är avsedd för knall eller tårgaspatroner men pipan är bytt. Pistolen saknar spärr och har istället magasin som rymmer 7 patroner i kaliber 7,65 mm.

Polisen misstänker att det påträffade vapnet även har använts i två andra skjutningar i Eskilstuna som skedde i februari förra året.

Lägenhet besköts i februari 2020. Foto: Polisen
Flera skotthål inne i lägenheten. Foto: Polisen

Ungdomvård i 3-4 år väntar vid fällande dom

Rättegången inleddes i Eskilstuna tingsrätt torsdagen den 11 februari och är beräknad att pågå resten av månaden. Den misstänkte nekar till brottsanklagelserna.

Utöver att polisen har påträffat den misstänkte 16-åringens DNA på kläder kan polisen även binda personen till brottsplatsen genom hans telefon. Kammaråklagare Maria Edström förutspår att 16-åringen kommer att straffas med sluten ungdomsvård om han döms för mord och grovt vapenbrott.

– Straffvärdet för en vuxen person hade varit 18 års fängelse. Men i och med att han är 16 år så får han inte 18 år ungdomsvård. Utan det sätts i proportion till hans ålder, vilket kan vara tre till fyra år, berättar Edström för SVT.

LÄS ÄVEN: Gängskjutningar i ”utsatta” områden i Eskilstuna och Nyköping – två döda

Gillade du den här granskningen?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.