Efter ett brutalt rån var Fahed så rädd att han inte lämnade sin lägenhet i flera månader. Nu åtalas två multikriminella somalier för brottet – men brottsoffret räknar med att han ska behöva lämna staden även om de fälls. Gäng som styr på gatan, vittnen som räds att vittna, kriminella invandrare som förpestar tillvaro för en hel stadsdel – läs om en kort episod från no go-zonernas vardag.

Den 8 februari cyklade den då 22-årige Fahed hem förbi Folkets Park på Möllevången i Malmö när han blev stoppad av fem för honom okända män som oprovocerat knuffade honom från cykeln och började slå honom. Slagen tog illa över ansiktet och han tappade sina glasögon, varpå han hade svårt att se. Enligt polisens förundersökningsprotokoll fick han motta 15-20 slag från alla fem angriparna. Samtidigt som de slog sparkade man på honom när han låg på cykelbanan.

De slet till sig hans väska och plånbok, men bytet blev blygsamt – bara 400 kronor i kontanter, smycken och väskan. Fahed försökte att följa efter dem, men blev hotad:

”Någon av de fem uttalar att de ska sticka en kniv i mig nästa gång. Jag blir rädd och fruktar för mitt liv och springer i motsatt riktning för att gömma mig tills polis kom till platsen”, uppgav han sedan för polisen.

Fahed kommer från Somalia själv, därför kunde han berätta för polisen att åtminstone tre av rånarna också var av somaliskt ursprung. Polisens kameror som täckte området samt ett gediget spaningsarbete har lett till att det gick att identifiera och gripa två av rånarna, som åtalas för brottet.

Polisen har använt sig av kamerabilderna och fotokonfrontationer med bilder på kända kriminella som brukar hänga på Möllevången. En av de gripna är svensk medborgare med somaliskt ursprung. Trots sin låga ålder – han är bara 22 – har han hunnit bli dömd för en lång rad brott: rån, misshandel, narkotikabrott, stöld, olaga hot, ofredande, övergrepp i rättssak, brott mot knivlagen med mera. Totalt förekommer han under 21 avsnitt i belastningsregistret.

Mannen är född i Malmö till föräldrar med ursprung i Mogadishu, Somalia, som invandrat till Sverige 1991. En genomgång av hans profil på Facebook visar hans förakt mot den svenska polisen. Här en ett återkommande tema i hans profilbilder:

Han kumpan som greps och åtalas i samma mål är medborgare i Somalia. Han kom till Sverige så sent som 2007 – tillsammans med nio syskon och mor – på anknytning till sin far som invandrat fyra år tidigare genom att få asyl. Trots sin relativt korta vistelse i landet är också han dömd för ett flertal brott: olovlig körning, brott mot knivlagen, narkotikabrott, misshandel, olaga frihetsberövande, rån, försök till rån, stöld, utpressning, våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman.

I flera fall dömdes han till fängelsestraff, men åklagaren yrkade aldrig på utvisning av mannen. Samhällsnytt noterar att i de flesta av fallen då det fanns ett brottsoffer var offret av svenskt ursprung. En genomgång av mannens Facebook visar att valet av offer kan vara allt annat än slumpmässigt:

Samhällsnytt har varit i kontakt med Fahed som uppger på telefon att han känner sig mycket utsatt:

– Jag bor ju i det här området och såg de andra i gänget flera gånger efter det. De hotade mig. De är ute hela tiden.

Enligt honom var han så rädd de första månaderna efter överfallet att han inte vågade lämna sin lägenhet:

– Den sista månaden börjar jag gå ut ibland.

Polisens förundersökningsprotokoll visar att han även varit i kontakt med vuxenpsykiatrin med anledning av oro och ångest efter rånet. Under de första veckorna fick han även ett trygghetslarm av polisen.

Fahed menar att även i det fall de åtalade döms för brottet finns deras vänner och släktingar kvar i området.

– Världen är stor. Jag ska kanske behöva lämna Malmö, säger han.

Ett vittnesförhör från förundersökningsprotokollet sätter fingret på problemet med att få vittnesmål i så kallade utsatta områden, som polisen påtalar i sina rapporter.  Som reaktion på förhörsledarens begäran att berätta om händelsen blir ett vittne helt panikslagen och säger följande:

”Jag vill inte blanda mig i, jag kommer inte komma till tingsrätten. Jag har familj och barn. Som jag sa, jag kan inte berätta så jag kan inte säga någonting. Jag kan inte bli offret här. Jag tycker synd om Fahed men jag har familj, jag vet inte om de killarna är ett gäng eller något. Jag kommer inte komma till tingsrätten. Man vet aldrig.”

Förundersökningsprotokollet kan laddas ner och läsas i sin helhet på följande länk: Malmö TR B4303-18 Aktbil 36.