bilforare-83773
Inrikes

Åtal för bilkörning utan körkort ökar

Publicerad 5/16/2019
Annons

Antalet personer som åtals för att köra bil trots att de saknar körkort ökar på sina håll kraftigt. I Blekinge har de senaste tre åren mer än en person om dagen åtalats för sådan olovlig körning. En bidragande orsak till ökningen är att många invandrare kör med ogiltiga körkort från hemländerna, en annan att ny teknik gjort körkortskontrollerna mer effektiva.

I Blekinge slogs förra året nytt rekord med hela 568 åtal för olovlig körning utan körkort. Men siffran har länge varit hög. 2016 åtalades 412 personer för att ha kört utan körkort.

Ökningen beskrivs av Sveriges Radio som lavinartad efter att man tagit del av siffror från Brottsförebyggande rådet och Åklagarmyndighetens statistikavdelning. I landet som helhet ligger siffran på runt 35 000 anmälda brott per år.

LÄS MER: Olovlig körning ökar – ”Vi rapporterar fler och fler utländska körkort i våra insatser”

Från polisen pekar man på ett antal faktorer som bidragit till att åtalen ökat. Polisen kan idag betydligt snabbare och enklare kontrollera om en ägare till ett fordon saknar körkort, vilket gör att färre körkortslösa förare kommer undan.

LÄS MER: Illegal invandrare stoppades i fordonskontroll – annat land på körkortet än hos Migrationsverket

Men ökningen är också relaterad till en utomvästliga invandringen. Den som migrerar till Sverige från ett land utanför EU får enligt gällande regler köra bil på sitt hemlands körkort i ett år. Därefter måste man ta ett svenskt körkort. Det är det emellertid många som inte gör.

LÄS MER: Körde utan giltigt körkort – frias pga språkförbistring

När de ertappas hävdar de ofta att de på grund av språkförbistring och andra omständigheter inte förstått vilka regler som gäller, men enligt polisen är det ofta medvetet som man kör vidare på sitt körkort från hemlandet trots att man vet att det inte är tillåtet. Ibland är de utländska körkorten också falska.

LÄS MER: Körde bil med falskt körkort från Kamerun – frias

Polisen nämner också gängkriminella och andra brottslingar som ofta kör bil helt utan körkort. Intensifierade insatser mot gängkriminaliteten har som en biprodukt lett till att betydligt fler döms även för olovlig körning.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons