Två män i tjugårsåldern åtalades i tisdags för flera grova brott med inslag av tortyr. De flesta av åtalspunkterna handlar om vad de gjorde mot ett par i Älandsbro norr om Härnösand en natt i början av september.

De misstänkta gärningsmännen ska ha slagit mannen med en käpp eller dylikt, bränt honom med stormtändare mellan skinkorna samt rispat och huggit honom i armen med en köttyxa, enligt stämningsansökan.

Tortyren pågick under flera timmar och han fick även ta emot dödshot, hot om våldtäkt och hot om att hans fingrar skulle klippas av.

Mannen tvingades sedan att klä av sig naken och utsattes för sexuella övergrepp. Han tvingades också att dricka såpa.

Våldtog sambon
Den åtalade 26-åringen, som bor i Nordanstigs kommun, ska också ha förgripit sig på den misshandlade mannens sambo. Samtidigt som mannen låg naken på golvet utsattes hans flickvän av 26-åringen för sexuella övergrepp som klassas som våldtäkt då han fört in fingrar i hennes underliv.

Samme person misstänks även ha utfört en grov misshandel och grovt olaga tvång mot en 37-åring från Umeå, enligt SVT.

Umeåbon fick knytnävsslag och 26-åringen ska även ha klämt Umeåbons tår med en tång.

Fler brott
Ett par veckor innan det ska 26-åringen ha rånat en man i Timrå på en klocka och två mobiltelefoner. Under rånet slog han mannen i Timrå med en yxa och en machete i huvudet och även hotat att döda honom.

Åtalet innefattar bland annat, grov våldtäkt, grov misshandel, grovt olaga frihetsberövande, narkotikabrott och grovt olaga tvång, dels för fallet med paret men även för brottslighet som skedde i juli och 1 september.

Båda misstänka har svensk bakgrund.