28-årige klimatextremisten Dávid Alcer, som uppmärksammades i februari i år när han störde Loreens framträdande under Melodifestivalen, åtalas för störande av förrättning.

Åtalet gäller dock inte Dávid Alcers agerande under Melodifestivalen. Istället handlar det om att han och ytterligare en extremist den 26 april i år störde en omröstning i riksdagen.

Hämnd för häktningsförhandlingar

Bakgrunden till aktionen var häktningsförhandlingar som hölls mot ett flertal extremister ur grupperingen ”Återställ våtmarker” den 26 och 27 april. Alcer tog sig in i riksdagen tillsammans med en kvinnlig kumpan för att störa riksdagsarbetet som hämnd.

LÄS ÄVEN: Rickard, 48, leder klimatkamp i Stockholm – ex-flickvän berättar: ”Han hotade krossa mitt huvud”

Ett vittne uppger att Alcer ställde sig upp på åhörarläktaren och ropade ”släpp de åtta som är gripna”. Enligt egen utsago ska han ha skrikit ”släpp de politiska fångarna” och även olika politiska slogans.

Klimatextremisten greps snabbt av skyddsvakter och fördes bort från åhörarläktaren. I polisförhör erkänner han att han störde riksdagsomröstningen, men nekar till brott.

LÄS OCKSÅ: Klimat-Jocke, 53: ”Fungerar jävligt bra” att blockera biltrafiken

– Jag förnekar brott på grund av klimatkatastrofen eftersom det jag gjorde är en nödrättighet, säger han.

Störde Loreenframträdande

Dávid Alcer uppmärksammades i februari i år då han störde artisten Loreens framträdande under Melodifestivalen. Han stormade upp på scenen, satte sig ned och vecklade ut en banderoll, innan han fördes därifrån.

LÄS ÄVEN: Klimat-Git, 53, påkörd när hon stoppade trafiken – ”känslokalla, kärlekslösa människor”

Alcer är tysk medborgare och doktorand vid Lunds universitet. Återställ våtmarker brukar ofta påpeka att 28-åringen är ”forskare” i sin propaganda.

Återställ våtmarker har inte minst uppmärksammats för att blockera biltrafiken i Stockholm. Bland annat har de stoppat ambulanser på väg till Karolinska sjukhuset.

LÄS MER: POLISENS EXKLUSIVA VIDEO: HÄR blockerar klimatextremister ambulans vid sjukhuset