I slutet av september avslöjade Samnytt att rapartisten Dree Low, som prisats av statsmedia som ’framtidens artist’, häktats misstänkt för rån. Nu åtalas artisten som har kopplingar till det kriminella nätverket ’Husbys hyenor’ i västra Stockholm. Polisutredningen visar att Dree Low ska ha varit drivande när ett gäng plockade på sig godis, tobak och dryck framför kioskpersonalen. I samband med rånet har gänget uttryckt mordhot mot personalen.

27-årige Abdulle Salah med bakgrund från Somalia, mer känd som Dree Low, har varit anhållen i sin frånvaro sedan den 30 augusti och greps i samband med att han anlände till Arlanda flygplats i slutet av september.

LÄS ÄVEN: SR-prisade Dree Low häktas för rån

Bakgrunden till att polisen grep Abdulle är ett rån den 18 augusti mot kiosken Direkten vid Sibeliusgången 18 i Kista. Abdulle syns på övervakningskameror vara drivande när ett gäng personer ser ut att tvinga till sig tobak, energidryck och godis från personalen till ett värde av över 5 000 kronor.

Vid sidan om Abdulle står ytterligare tre personer åtalade i ärendet. Även en minderårig person är misstänkt. Samtliga misstänkta har invandrarbakgrund.

Dree Low syns anlända till kiosken med elsparkcykel. Foto: Polisen

Abdulle: ”Var inte hotfull”

I polisförhör medger Abdulle att det är han som syns på kamerabilderna men att han får plocka varor i butiken för ägaren. Abdulle menar även att han inte har varit hotfull eller våldsam i butiken. Men ägaren har trots Abdulles uppgift valt att polisanmäla honom.

Kioskpersonal: De hotade att döda mig

I polisförhör berättar kioskpersonal att gänget uppmanade dem att inte ringa polisen eftersom de då skulle mördas. Vidare skrattade gänget när de lämnade butiken.

En av Sveriges mest spelade artister

Abdulle har som Dree Low i flera års tid producerat gangsterrelaterad musik men fick sitt stora genomslag förra året. Idag är han populär bland många unga och rankas som en av Sveriges mest spelade artister med miljoner spelningar hos både Spotify och YouTube. Vidare har han även ett stort inflytande på Instagram med över 152 000 följare.

Polisen kopplar artisten till Husbys hyenor

Abdulle kopplas i olika inlägg i sociala medier och låttexter till det kriminella nätverket ’Husbys hyenor’ som polisen punktmarkerar för grov brottslighet.

I ett utlåtande som finns att läsa i förundersökningsprotokollet skriver lokalpolisområde Järva att Abdulle har en stark position inom gänget.

”Salah är en drivande person i nätverket på flera nivåer. Han är lite äldre än övriga och har varit med och visat öppet sin medverkan i nätverket. Han är en känd person genom sin musik även utanför området. Eftersom han genom musiken tillhandahåller en del pengar så lånar han bland annat ut elsparkcyklar till yngre killar som är inblandade i narkotikaförsäljning i området.

Ammunition och vapen har hittats i Salahs bostad och i miljöer där han kontrollerats. De yngre i nätverket ser upp till honom och gör vad de blir tillsagda.”

Abdulle med ledargestalt inom Husbys hyenor.

Vidare skriver polisen att Husbys hyenor är ett gäng med våldskapital som påverkar både boende och näringsidkare i området.

”Nätverket livnär sig främst på narkotikahandel både lokalt i området norra Järva samt externt utanför området. Nätverket har en stark lokal närvaro och kraft. Det har över tid varit problem med att näringsidkare i området har svårt att bedriva sin verksamhet om de inte godkänner att nätverkets representanter får röra sig i fritt i butikerna, gömma narkotika, tillgripa varor avgiftsfritt och ha butiken som en plats att hänga vid.

Nätverket har över tid haft infekterade konflikter med kriminella nätverk från södra Järva, bara de senaste åren har ett tiotal skjutningar med flera döda och skadade skett i denna konflikt.

Detta påverkar boenden i området och näringsidkare med sin verksamhet i området på ett sådant sätt att man både ser och hör om nätverkets våldskapital som gör att det sprids en rädsla i lokalsamhället. Detta medför en tystnadskultur som vuxit sig mycket stark sista åren. Husbynätverket är också framgångsrikt med att rekrytera nya medlemmar som utnyttjas för att förvara narkotika och vapen. Flera av dessa unga har inkommit till polisen för att erkänna grova vapenbrott som nätverkspersoner med högre rang har blivit misstänkta för. Detta är vedertaget i nätverket och det finns färdiga mallar och utarbetade strategier hur det skall gå till. I nätverksmiljön har polisen beslagtagit flertalet automatvapen och pistoler bara under senaste året.”

Prisad av statsradion som ”framtidens artist”

I januari 2020 prisades Abdulle vid Sveriges Radios P3 Guldgala. Han fick priset som ”Framtidens artist”. Tidigare upplät även den skattefinansierade public service-aktören SVT sin plattform för att marknadsföra Abdulles musik.

LÄS ÄVEN: Efter barnskjutningen i lekpark – Allsång på Skansen-rappare häktad