På måndag inleds rättegången mot Karl Hedin, en av Sveriges största privata skogsägare, som tillsammans med tre andra personer är misstänkta för att ha försökt döda vargar. Hedin anser att han behandlats illa av myndigheterna och har fått stort stöd av allmänheten.

Nästan tre år har passerat sedan polisen fick in tipset om olaglig jakt i Bergslagen. Kvinnan bakom tipset hoppade efter ett år av utredningen och påstod att hon ljugit. Sedermera blev hon själv en av de misstänkta i härvan, och misstänks parallellt för ett annat brott i ett annat fall – stämpling till mord på sin man, som är en av de misstänkta männen jämte Hedin.

Karl Hedins advokat Sven Severin anser att fallet inte borde ha gått till rättegång.

– Den enda bevisning som åklagaren har angående giftanklagelserna är hennes uppgifter. Både min klient och kvinnans make säger att det här aldrig har hänt. Hon har tagit tillbaka sina uppgifter och då kan inte jag förstå hur åklagaren kan tycka att det här räcker som bevisning, Severin till SVT Nyheter.

Fallet är uppdelat i två delar som handlar om grovt jaktbrott respektive förberedelse till grovt jaktbrott.

Anklagelser om vargjakt i oktober 2018 och anklagelser om planering att döda varg med giftet karbofuran mellan januari 2013 och oktober 2018.

Stort stöd

I Facebookgruppen Vi som stöder Karl Hedin har han i dag stöd av 33 000 medlemmar. Möten där han talat om hur han upplever sig ha blivit behandlat av myndigheterna har lockat hundratals.

– Man känner sig misstänktliggjord och överkörd av myndigheter. Jägarkåren, vi är ju misstänkliggjord i stort sett, säger Bengt Stor, en av medlemmarna i gruppen.